Wegańska, szybka i zdrowa zupa buraczkowa na ciepłe dni

Za każdym razem nasz repertuar zupowy zależy od aktualnego zaopatrzenia. Nie kupuję nigdy warzyw z zamysłem popełnienia konkretnej zupy, a bardziej robię zupę z tego, co udało mi się zgromadzić w lodówce. Oto więc przykład takiej „zupy z przypadku”.

W minionym tygodniu odwiedziliśmy babcię mego dziecięcia i, jak to zwykle u babci w ogródku bywa, znaleźliśmy tam same zdrowe skarby: włoszczyznę, buraki, ziemniaki i zioła, jakich w sklepie nie znajdziecie. Grzechem byłoby nie skorzystać.

weganska-szybka-zdrowa-zupa-buraczkowa-przepis-bez-glutenu-3

Na co?

Na krew. Buraki mają działanie krwiotwórcze. Odżywiają nas, wzmacniają i mogą wpływać pozytywnie na wydolność naszego organizmu.

Czego potrzebujesz?

Gara.
weganska-szybka-zdrowa-zupa-buraczkowa-przepis-bez-glutenu-1

Składniki:

  • por i młoda cebulka (mniam!),
  • kilka marchewek,
  • korzeń pietruszki oraz selera,
  • kilka buraków,
  • kilka ziemniaków,
  • łuskane ziarno słonecznika,
  • zioła i przyprawy wedle uznania (u nas była to świeża, ogródkowa pietruszka, melisa, tymianek oraz bazylia), odrobina cytryny,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Na dnie garnka podduszamy pokrojony drobno por i cebulkę w oliwie z oliwek wymieszanej z wodą. Dodajemy kolejno drobno pokrojone warzywa w ilościach dowolnych (co kto i ile lubi).

Gotujemy. Długość gotowania zależy od tego, czy konsumentowi zależy na zupie rozgotowanej i zawiesistej, czy też woli wywar z chrupiącymi warzywami. U nas jeszcze kalendarzowe lato (choć pogoda mówi co innego) więc wybieramy bramkę nr 2. :-)

Jakieś 5-10 minut przed końcem gotowania proponuję wsypać do zupy świeże, posiekane zioła, dodać  odrobinę cytryny oraz na suchej patelni podprażyć słonecznik. Ten ostatni wsypujemy już do miski wypełnionej zupą. Mhmmmm pychota!

Ps. Na zimne dni proponuję nieco bardziej rozgotowaną wersję zupy. Przyda się wtedy także odrobina kurkumy. Buraki można uprzednio upiec w piekarniku. Smak będzie nieco inny, ale przygotowanie szybsze (biorąc pod uwagę czas gotowania niemłodych buraków).

weganska-szybka-zdrowa-zupa-buraczkowa-przepis-bez-glutenu-2

Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 odpowiedzi na “Wegańska, szybka i zdrowa zupa buraczkowa na ciepłe dni”

Witam, przepis wygląda świetnie. ;) jutro przetestuję. Pytanie; co można dodać zamiast oliwy z oliwek? Wchodzi w grę olej kokosowy? Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *