Pasta a’la pesto z orzechów laskowych

Dalej będę się zasłaniać pogodą w tych moich wyborach kulinarnych. Nie dość, że wilgotno, to jeszcze wciąż chce mi się czegoś sycącego (czyt. kalorycznego). Wybór padł na orzechy laskowe.

Orzechy laskowe, mimo że są kaloryczne, to dostarczają nam wielu składników mineralnych, witamin, a przy tym są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Moja córka za orzechami laskowymi nie przepada. Jeszcze 2 lata temu zajadała się nimi, więc nie miałam potrzeby „przemycania” orzechów w naszej diecie. Czas ten bezpowrotnie minął, więc pozostaje mi abrakadabra i akcja pt. zmielić i zaproponować w innej formie.

pasta-do-kanapek-pesto-z-orzechow-laskowych-bez-glutenu-przepis-4

Na co?

Na obiad jako dodatek do makaronu (pesto) lub na śniadanie/ kolację/ przegryzkę jako pasta do kanapek, chlebków, a nawet krakersów.
pasta-do-kanapek-pesto-z-orzechow-laskowych-bez-glutenu-przepis-5

Czego potrzebujesz?

Blender lub mikser przyda się bardzo, ewentualnie (dodatkowo) młynek lub inne urządzenie do mielenia orzechów, jeśli masz słaby blender.
pasta-do-kanapek-pesto-z-orzechow-laskowych-bez-glutenu-przepis-3

Składniki:

  • 0,5 szklanki orzechów laskowych,
  • 2 ząbki czosnku (dla amatorów bardziej zdecydowanych smaków nawet 3-4),
  • ok. 6 szt. suszonych pomidorów,
  • ok. 20 oliwek zielonych bez pestek,
  • olej rzepakowy nierafinowany (świetnie podkreśla orzechowy smak),
  • odrobina świeżego soku z cytryny,
  • 2 garście świeżej roszponki,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub innej substancji słodzącej.
pasta-do-kanapek-pesto-z-orzechow-laskowych-bez-glutenu-przepis-1

Przygotowanie:

Są dwie opcje przygotowania tego pesto. Pierwsza dla ambitnych: namaczamy wcześniej orzechy laskowe, obieramy ze skórek i miksujemy z pozostałymi składnikami (nie za mocno). Ilość oleju dostosowujemy do własnych oczekiwań, a długość blendowania do oczekiwanej gładkości pasty.

Opcja dla leniwych: orzechów nie namaczamy i nie obieramy. Mielimy je w młynku lub innym urządzeniu. Mieszamy z posiekanymi oliwkami, czosnkiem oraz pomidorami. Wszystko blendujemy z odpowiednią ilością oleju rzepakowego, roszponki, soku z cytryny, jednak nie za długo i tylko pobieżnie.

U mnie zrealizowana została opcja nr 2. Głównie dlatego, że aktualnie przeze mnie używany blender kielichowy nie dałby rady z rozdrobnieniem orzechów. Dlatego też najpierw zmieliłam orzechy w młynku (bardzo pobieżnie, kilka sekund na wolnych obrotach), a później wszystkie posiekane składniki i zmielone orzechy trafiły do blendera kielichowego z dużą ilością oleju rzepakowego. Gdybym miała lepszy blender, oleju byłoby zdecydowanie mniej.

Smacznych eksperymentów z konsystencją i blenderami. :-)

pasta-do-kanapek-pesto-z-orzechow-laskowych-bez-glutenu-przepis-2

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *