Bezglutenowe kuleczki z orzechów laskowych

Dziś coś szybkiego i prostego: do ugniatania, pieczenia i pałaszowania. Niewiele będę też dziś pisać, bo co tu dużo gadać.

bezglutenowe_slodyczne_proste_szybkie

Na co?

Na szybki deser, podwieczorek, słodką przegryzkę oraz tradycyjnie także na wyjazd.

Czego potrzebujesz?

Młynka lub innego urządzenia do zmielenia orzechów laskowych, piekarnika wraz z blachą i papierem do pieczenia.

bezglutenowe_slodyczne_proste_szybkie (4)

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów laskowych,
  • 0,5 szklanki ziaren lnu złocistego,
  • 1 szklanka rodzynek (najlepiej niesiarkowane, a suszone na słońcu),
  • 1 banan,
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

bezglutenowe_slodyczne_proste_szybkie (3)

Przygotowanie:

Orzechy laskowe mielimy.
Mieszamy je z całymi ziarnami lnu, rodzynkami, rozgniecionym widelcem bananem, olejem kokosowym i syropem klonowym. Ważne, aby dokładnie i równomiernie wymieszać masę.
Formujemy z niej kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
bezglutenowe_slodyczne_proste_szybkie (2)

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Bezglutenowe kuleczki z orzechów laskowych”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *