Caponata po mojemu

Dziś caponata autorska, nie sycylijska, a polska. W sezonie jesienno-zimowym świeże pomidory zastąpiłam suszonymi i użyłam czerwonej papryki. Mam nadzieję, że nikt nie uzna tego za profanację tej sycylijskiej przystawki. Na moje usprawiedliwienie dodam, że wyszła przepyszna!

caponata po polsku przepis łatwy zdrowy

Na co?

Caponata to prosta i zdrowa przekąska, przystawka, dodatek, ale nada się również na szybki obiad czy kolację. Zawsze wtedy, gdy chcesz zjeść coś lekkiego, pysznego i aromatycznego.

caponata prosta i zdrowa przekąska, przystawka, dodatek

Czego potrzebujesz?

Caponatę zrobisz w czymkolwiek, a najlepszym rozwiązaniem będzie duży wok.

caponata po polsku prosty i zdrowy przepis wegański

Caponata – składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 3 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów,
  • ok. 100g oliwek,
  • zioła i przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, papryka ostra, cały pęczek zielonej pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • odrobina soku z cytryny.

zdrowa caponata prosty przepis wegański i bezglutenowy

Caponata – przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy, a następnie dusimy w woku w emulsji z wody i oliwy z oliwek.

Kiedy cebula będzie miękka dodajemy pokrojone papryki. Dusimy, ewentualnie dolewając odrobinę oliwy i wody.

Po kilku minutach dodajemy drobno pokrojony czosnek, pomidory, kawałki bakłażana. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy odrobinę soku z cytryny.

Pod koniec duszenia dodajemy oliwki, przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę.

Jemy solo lub z pieczywem/pieczonymi ziemniakami/ryżem/kaszą (komu co w duszy gra). Można też wkroić tofu.

Smacznego!

Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

11 odpowiedzi na “Caponata po mojemu”

A na zdjęciu widzę jeszcze oliwki – je się daje na patelnię z całą resztą czy na końcu do gotowego dania ?

A czy bakłażana trzeba wcześniej posolić i odsączyć z wody żeby nie był gorzki, czy pokroić i od razu na patelnie? Z góry dziękuję za odpowiedź :) P.S. Danie wygląda cudownie – właśnie planuję zrobić tylko nie wiem co z tym bakłażanem bo zawsze mam z nim niemałe problemy :)

Agnieszko, ja wcześniej nigdy nie solą i goryczka mi nigdy nie przeszkadza. Jedyne na co zwracam uwagę to, żeby bakłażan był dojrzały tzn. nie nazbyt twardy. Skórka powinna się lekko uginać pod naciskiem palca.

Witam. Nigdy nie uzywalam w kuchni baklazana. Czy trzeba go obrac ze skorki i srodek wypatroszyc ? Czy tak ciac jak leci na kawalki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *