Opublikowano Kategorie: obiadyPrzepisyresztki z tygodniazupy

Zupa krem z bakłażanów z cynamonem

Wpadłam niedawno na pomysł wykorzystania dwóch bakłażanów, czekających na lepsze czasy. ;-) Bakłażan to warzywo ostatnio coraz bardziej popularne w polskich kuchniach. Jeszcze kilka lat temu na palcach jednej ręki można było policzyć sklepy, w których był on dostępny. To warzywo (a w zasadzie owoc!) pochodzi z Indii i choć początkowo sądzono o nim same niedobre rzeczy to z czasem także kuchnia europejska zrobiła z niego użytek. Dziś kojarzy nam się bezsprzecznie z kuchnią śródziemnomorską. Kochają go Grecy, kochają go Włosi, kochają Arabowie. Kocham go i ja. Choć sam w sobie nie należy z pewnością do produktów wielce aromatycznych, to znakomicie sprawdza się w towarzystwie papryki, cebuli i czosnku.

zupa-krem-z-baklazanem-z-cynamonem-zdrowy-szybki-przepis-6

Na co?

Na lekki, ale bardzo ogrzewający obiad. Zupa jest lekko pikantna i (mimo lekkości) dość syta (ze względu na obecność ziemniaków).
zupa-krem-z-baklazanem-z-cynamonem-zdrowy-szybki-przepis-3

Czego potrzebujesz?

Dużego garnka. Przyda się także mikser/ blender.

zupa-krem-z-baklazanem-z-cynamonem-zdrowy-szybki-przepis-2

Składniki:

  • 3 cebule,
  • 5 marchewek,
  • 7-8 ziemniaków,
  • 2 bakłażany,
  • 1 papryka czerwona,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 szklanka mleka ryżowego,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól himalajska lub morska, papryka ostra, pieprz, kurkuma, cynamon (1 łyżeczka), czosnek niedźwiedzi.

zupa-krem-z-baklazanem-z-cynamonem-zdrowy-szybki-przepis-7

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy drobno. Szklimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek.

Obieramy i kroimy marchew. Dorzucamy do cebuli i zalewamy wrzątkiem.

Obieramy i kroimy ziemniaki, a następnie dorzucamy je do garnka. Następne w kolejności są bakłażany i papryka. Kroimy je, wrzucamy do garnka, posypując wszystko obfitą ilością kurkumy i cynamonu.

Gotujemy jakieś 15-20 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy posiekany czosnek i resztę przypraw oraz wlewamy mleko. Gotujemy jeszcze kilka minut, studzimy, a następnie miksujemy.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

2 komentarzy do “Zupa krem z bakłażanów z cynamonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (No Ratings Yet)
Loading...