Nic tak nam dobrze nie robi, gdy za oknem plucha, jak ogrzewająca i aromatyczna zupa. Ta jest prosta w przygotowaniu. Dzięki kuminowi nabiera charakterystycznego i niezapomnianego smaku.
Na co?
Na ogrzewający obiad.
Czego potrzebujesz?
Najbardziej logicznym wyborem będzie duży garnek, a także tarka do warzyw (duże oczka). :-)
Składniki:
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- kawałek selera,
- 1/4 dużej kapusty,
- kilka ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- przecier pomidorowy dobrej jakości (niewielka ilość – np. ok. 3 łyżeczki),
- oliwa z oliwek,
- zioła i przyprawy: natka pietruszki, majeranek, lubczyk, kurkuma, sól, papryka ostra, kmin rzymski (inaczej zwany kuminem; nie mylić z kminkiem!), bulion warzywny.
Przygotowanie:
Włoszczyznę (marchewki, pietruszki, seler) trzemy na tarce.
Cebulę kroimy bardzo drobno i dusimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Kiedy cebula się udusi, dorzucamy do niej starte warzywa i zalewamy wrzątkiem/bulionem.
Gdy warzywa się podgotują i będą jedynie lekko twardawe, dorzucamy do nich ziemniaki, a po chwili gotowania drobno poszatkowaną kapustę.
Gdy całość się zagotuje, dorzucamy przyprawy, przecier pomidorowy i gotujemy (dawkując kmin rzymski należy robić to bardzo ostrożnie, gdyż nadaje dość intensywnego posmaku zupie – ja uwielbiam).
Na sam koniec kroimy drobno natkę pietruszki i wsypujemy do zupy. Smacznego!
W odpowiedzi na “Ogrzewający kapuśniak z kuminem”
Wspaniała zupa! Koniecznie muszę przygotować na jesienną pluchę. :)