Ogrzewający kapuśniak z kuminem

Nic tak nam dobrze nie robi, gdy za oknem plucha, jak ogrzewająca i aromatyczna zupa. Ta jest prosta w przygotowaniu. Dzięki kuminowi nabiera charakterystycznego i niezapomnianego smaku.

rozgrzewajacy-kapusniak-z-kuminem-zupa-zdrowy-szybki-przepis-1

Na co?

Na ogrzewający obiad.

Czego potrzebujesz?

Najbardziej logicznym wyborem będzie duży garnek, a także tarka do  warzyw (duże oczka). :-)
rozgrzewajacy-kapusniak-z-kuminem-zupa-zdrowy-szybki-przepis-4

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1/4 dużej kapusty,
  • kilka ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • przecier pomidorowy dobrej jakości (niewielka ilość – np. ok. 3 łyżeczki),
  • oliwa z oliwek,
  • zioła i przyprawy: natka pietruszki, majeranek, lubczyk, kurkuma, sól, papryka ostra, kmin rzymski (inaczej zwany kuminem; nie mylić z kminkiem!), bulion warzywny.

rozgrzewajacy-kapusniak-z-kuminem-zupa-zdrowy-szybki-przepis-2

Przygotowanie:

Włoszczyznę (marchewki, pietruszki, seler) trzemy na tarce.
Cebulę kroimy bardzo drobno i dusimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Kiedy cebula się udusi, dorzucamy do niej starte warzywa i zalewamy wrzątkiem/bulionem.
Gdy warzywa się podgotują i będą jedynie lekko twardawe, dorzucamy do nich ziemniaki, a po chwili gotowania drobno poszatkowaną kapustę.
Gdy całość się zagotuje, dorzucamy przyprawy, przecier pomidorowy i gotujemy (dawkując kmin rzymski należy robić to bardzo ostrożnie, gdyż nadaje dość intensywnego posmaku zupie – ja uwielbiam).
Na sam koniec kroimy drobno natkę pietruszki i wsypujemy do zupy. Smacznego!
rozgrzewajacy-kapusniak-z-kuminem-zupa-zdrowy-szybki-przepis-3
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

W odpowiedzi na “Ogrzewający kapuśniak z kuminem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *