Bezglutenowe spaghetti z bakłażanem i szpinakiem

Dziś sos do makaronu na bazie bakłażana i szpinaku. Bakłażan i szpinak są dwiema rzeczami, za którymi moje dziecko nie przepada. I o dziwo udało mi się zrobić sos, który podpasował smakowo mojej czterolatce.

Na co?

Na szybki obiad lub jeszcze szybszą kolację. Zerknij na moje pozostałe przepisy na sosy do makaronu.

Czego potrzebujesz?

Ja preferuję przygotowywanie takich potraw w woku. Wszystko się mieści, nic nie wypada. ;-) Przyda się także jakikolwiek blender do zmiksowania suszonych pomidorów.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 3 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (należy po prostu zmiksować suszone pomidory z oliwą/olejem),
  • oliwa z oliwek,
  • zioła i przyprawy: sól, lubczyk, zioła prowansalskie, bazylia, ostra lub słodka papryka, świeża natka pietruszki,
  • makaron spaghetti (u nas bezglutenowy).

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy drobno i dusimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek.
Gdy cebula się udusi, dodajemy drobno pokrojone bakłażany oraz zioła i przyprawy (za wyjątkiem soli i natki pietruszki – te dodamy na końcu).
Gdy bakłażan nieco zmięknie, czas na pokrojony, świeży szpinak.
Na sam koniec dodajemy sól i pastę z suszonych pomidorów. Dusimy jeszcze chwilę.
Podajemy z świeżą natką pietruszki, na makaronie spaghetti. Szybko, prosto, zdrowo.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

W odpowiedzi na “Bezglutenowe spaghetti z bakłażanem i szpinakiem”

Całość wygląda przepysznie :) Bardzo lubię wszystkie składniki wchodzące w skład sosu. A co do bezglutenowych makaronów to mój ulubiony to ten kukurydziany ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *