Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Czerwone risotto z brukselką

Risotto jest dobre na wszystko…, a szczególnie na brak kuchennej weny. ;-) Dla urozmaicenia proponuję ryż czerwony o ciekawym, lekko orzechowym smaku. Brukselka dodaje mu „charakterności” i całość komponuje się całkiem smacznie!

Na co?

Na obiad, na kolację, na odporność i na zdrowe serce!

Czego potrzebujesz?

Najlepszym wyborem będzie wok.

Składniki:

  • 250 g czerwonego ryżu,
  • ok. 800 g brukselki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła i przyprawy: mały pęczek natki pietruszki, szczypiorek, zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, majeranek, kurkuma, sól himalajska lub morska,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Ryż przepłukujemy wielokrotnie wodą. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy ryż, zalewamy wrzątkiem i dusimy. Na moim opakowaniu napisano, że ryż powinien gotować się pod przykryciem przez 40 minut. Tak też mniej więcej było. Po 20 minutach dodałam umyte i obrane plasterki brukselki, a także zioła. Jakieś 10 minut przed końcem duszenia: mocno rozdrobniony czosnek, a zupełnie przed podaniem: sól, natkę pietruszki i szczypiorek. W międzyczasie pilnowałam, aby poziom wody był należyty i przykrywał ryż. Pod koniec woda powinna oczywiście wyparować. Jeśli ryż wyda nam się zbyt suchy, po zdjęciu z ognia można dodać jeszcze nieco oliwy z oliwek. Pyyycha!
Tu znajdziesz inne pomysły na szybkie i zdrowe jedzenie.

 

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

  • http://www.blogger.com/profile/06070158769371908661 Magdalena Kuchaja

    to danie to coś dla mnie, uwielbiam zarówno brukselkę, jak i czerwony ryż!

    • http://www.blogger.com/profile/14720457853533917279 Aga

      To świetnie! Smacznego :)

  • http://www.blogger.com/profile/02418334239971007261 Olka

    Jakie fajne danie, z brukselką to bym zjadła.

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (42 głosów, średnia: 4,40 z 5)
Loading...