Czerwone risotto z brukselką

Risotto jest dobre na wszystko, a szczególnie na brak kuchennej weny. ;-) Dla urozmaicenia proponuję ryż czerwony o ciekawym, lekko orzechowym smaku. Brukselka dodaje mu „charakterności” i całość komponuje się całkiem smacznie!

Uwielbiam takie proste i zdrowe dania z ryżem!

Na co?

Na obiad, na kolację, na odporność i na zdrowe serce! Sprawdź koniecznie także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

Czego potrzebujesz?

Najlepszym wyborem będzie wok.

Składniki:

  • 250 g czerwonego ryżu,
  • ok. 800 g brukselki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła i przyprawy: mały pęczek natki pietruszki, szczypiorek, zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, majeranek, kurkuma, sól,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Ryż przepłukujemy wielokrotnie wodą. Cebulę obieramy, kroimy i dusimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek.
Gdy cebula się udusi, dorzucamy ryż, zalewamy wrzątkiem i dusimy dalej. Na moim opakowaniu napisano, że ryż powinien gotować się pod przykryciem przez 40 minut. Tak też mniej więcej było. Po 20 minutach dodałam umyte i obrane plasterki brukselki, a także zioła.
Jakieś 10 minut przed końcem duszenia: mocno rozdrobniony czosnek, a zupełnie przed podaniem: sól, natkę pietruszki i szczypiorek. W międzyczasie pilnowałam, aby poziom wody był należyty i przykrywał ryż. Pod koniec woda powinna oczywiście wyparować. Jeśli ryż wyda nam się zbyt suchy, po zdjęciu z ognia można dodać jeszcze nieco oliwy z oliwek. Pyyycha!
Tu znajdziesz inne pomysły na szybkie i zdrowe jedzenie.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

7 odpowiedzi na “Czerwone risotto z brukselką”

Witam, ja też nie mogę się doszukać. ;-) O ile dobrze pamiętam (tak jest w większości przepisów u mnie) to zwykle dla 2-3 osób. Czasem w niektórych przepisach wychodzi więcej (np. w daniach jednogarnkowych).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *