Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej fasoli

Dziś sałatka, która u nas przetestowana została jako… kolacja. Tak, była całkiem sycąca ze względu na obecność fasoli. Małżon zjadł dwie michy, ja jedną wielką, a dziecko ochoczo wyjadało fasolę.

Polecam ten przepis zatem jako rozrywkę rodzinną: szukanie czerwonej fasoli w stogu kapusty pekińskiej. :-) Sałatka nada się na pewno do zabrania ze sobą na wycieczkę, do szkoły, pracy, choć jej kolor najfajniejszy jest zaraz po przygotowaniu.

Na co?

Na zdrowe i pyszne śniadanie lub nawet na kolację. Wartościowa, pyszna i energetyczna sałatka. Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.

Czego potrzebujesz?

Wielkiej miski, noża i deski do krojenia.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości (lub nawet spora) kapusta pekińska,
  • 200-250 g fasoli czerwonej (ugotowanej bądź w razie niedoczasu z puszki),
  • pęczek zielonej pietruszki,
na „sos”:
  • 2 szt. awokado,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • odrobina soku z cytryny cytryny,
  • 2-3 łyżeczki syropu klonowego,
  • odrobina octu balsamicznego,
  • sól.

Przygotowanie:

Kapustę kroimy i mieszamy z fasolą oraz posiekaną natką pietruszki.

Przygotowujemy sos: wnętrze awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, oliwę, syrop klonowy, ocet i sól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z sałatką.

Uwaga! Z przygotowanych składników wyczarujecie wielką michę pysznej sałatki. I bardzo dobrze, bo tak fajnie smakuje, że każdy bierze dokładkę. :-)

Tu znajdziesz inne pomysły na szybkie i zdrowe jedzenie.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 odpowiedzi na “Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej fasoli”

Witam, czy mogę użyć innej fasoli? Np. Czarnej, adzuki lub czarne oczko? Jeśli tak to jak ją przygotować? Pozdrawiam serdecznie. P.s. Jestem zachwycona Pani przepisami! Od miesiąca nic innego nie gotuje☺

Przypomniałaś mi Aniu ten smak! Znalam i robiłam tą sałatkę w innej wersji z ogórkiem kiszonym , porem i koperkiem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *