Dbam o ciągłą dostępność pewnych składników w kuchni. Zwykle mam w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną (zużywam w ciągu 2-3 dni) i jakieś upieczone warzywa. Dziś pomysł na proste śniadanie z użyciem buraków i kaszy jaglanej.
Na co?
Na zdrowe śniadanie. Ewentualnie na obiad i kolację też przejdzie, ale proszę nie tego samego dnia. ;-) Pokarm idealny dla jaglanoholików.
Czego potrzebujesz?
Dobrego planowania! Musisz pamiętać o tym, że rasowy jaglanoholik ma zawsze ugotowaną kaszę jaglaną w lodówce. Dobrze upiec też sobie buraki poprzedniego dnia. Przydadzą się idealnie. Do tego koniecznie wok i szybkie i zdrowe jedzenie gotowe w kilka chwil.
Składniki:
- ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (lub więcej – wedle potrzeby, a tu przeczytasz, jak gotować kaszę jaglaną),
- 2-3 buraki upieczone w piekarniku np. poprzedniego dnia (lub więcej – proporcjonalnie do kaszy),
- ok. 0,5 szklanki pestek słonecznika (lub więcej – proporcjonalnie),
- 2 małe cebule,
- zioła i przyprawy: lubczyk, świeża natka pietruszki, sól, czosnek niedźwiedzi,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Buraki upieczone uprzedniego dnia trzemy na tarce (duże oczka). Cebulę kroimy i szklimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek.
Dodajemy kaszę jaglaną, starte buraki, przyprawy (oprócz soli i natki pietruszki). Na samym końcu dodajemy sól i posiekaną zieloną pietruszkę. Jemy i cieszymy się z tego, że zdrowe gotowanie wcale nie zajmuje całego dnia. ;-)
Tu znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.
23 odpowiedzi na “Śniadaniowa kasza jaglana z burakami i pestkami słonecznika”
Apetyczne śniadanie :)
często robię pastw na bazie praktycznie identycznych składników! :)
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i warto ją jeść:) Świetny przepis!
W jaki sposób upieklas te buraki?
Piekę buraki w skórkach, w temp. 150-200 stopni w zależności od tego ile mam czasu. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
A można je ugotować?
oczywiście
Ja długo je pieczesz?
Zależy od buraków: czy młode, czy stare, czy duże, czy małe. Po prostu w trakcie sprawdź czy są miękkie. Zwykle jakoś ponad godzinę, 1,5 h czasem ciut dłużej.
Nareszcie fajny przepis na zdrowe śniadanie do pracy dla słodko-nie-lubnych! ;) już się wszystko robi i szykuje na jutro!
:) Cieszę się, że się robi. Smacznego jutro!
Świetny pomysł! A je się to na ciepło czy na zimno?
Jak lubisz. Ja wolę jaglaną na ciepło.
Czy z kaszą kuskus też wyjdzie? Niestety tylko to mi zostało :(
Kus kus nie używam, ale z tego co pamiętam to zalewa się ją wrzątkiem, a nie gotuje. A jeśli gotuje (np. pełnoziarnistą) to nie wiem jak długo. Więc oczywiście rób po swojemu. :) Tu nie ma co wyjść czy nie wyjść, ewentualnie kwestia czy Ci będzie smakowało. Ale nie przekonasz się, jeśli nie spróbujesz. :D Pozdrawiam!
Zamiast pestek słonecznika dałam pestki dyni,dodałam też listki bazylii,podostrzyłam-rewelacja!dziękuję za inspirację!
Cudnie :)
Gdy upiekę buraki to danie to pozycja obowiązkowa. Przepyszne! Naprawdę powstrzymuję się, żeby nie serwować sobie tego zbyt często. Jest to przepis, dzięki któremu pokochałam buraki i choć raz w miesiącu muszę upiec większą ilość!
Bardzo mi miło, że dzięki mnie zapałałaś miłością do buraka. :D Uściski
Nie miałam kaszy jaglanej, zrobiłam z kaszy gryczanej niepalonej. Smakuje wybornie. Będę próbowała następne przepisy. Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę. Na zdrowie!
Mam 4 rządki buraków w ogrodzie i szybko szukam pomysłów jak by się za nie zabrać, bo już je powinnam wyrywać. Trochę mnie demotywuje wizja pieczenia kilku buraczkow w czasie 1,5h :( a gdybym tak je ugotowała, a później pokroiła na plasterki i podsmażyła na patelni??
Anno, na spokojnie możesz ugotować. Młode buraki też często gotuję, najczęściej na parze.