O tej porze roku (czyt. zimą – jakakolwiek by ona nie była) bardzo brakuje mi świeżych warzyw. Jest ich naprawdę niewiele, a ich jakość nierzadko kiepska. Mam wrażenie, że w kółko konsumujemy to samo, ale żeby oczy i nos chciały te warzywa jeść, to staram się modyfikować moje szybkie kombinacje kaszowo-warzywne.
Dziś jedna z takich wariacji warzywnych z pysznym sosem sezamowym, w towarzystwie kaszy jaglanej. Jeśli lubisz takie dania, koniecznie zerknij na moje przepisy na gulasz bez mięsa.
Na co?
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 3 małe cebule,
- 2 bakłażany,
- 1 czerwona papryka,
- 1 brokuł (zerknij na moje przepisy z brokułem),
- 3 ząbki czosnku,
- zioła i przyprawy: kminek, sól, kurkuma, ostra papryka, natka pietruszki
- oliwa z oliwek,
- kilka łyżek tahini tj. pasty sezamowej (czystej, bez żadnych dodatków),
- odrobina melasy z buraka,
- sok z połowy cytryny,
- kasz jaglana (ilość dowolna, zależna od ilości osób, np. ok. 200 g na 3 osoby). Poczytaj więcej o tej wspaniałej kaszy, a tu dowiesz się, jak gotować kaszę jaglaną.
Przygotowanie:
Cebule obieramy, kroimy drobno i dusimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Gdy cebule się uduszą, dorzucamy umytego i pokrojonego bakłażana, a w miarę potrzeby dolewamy trochę wody. Dusimy.
Gdy bakłażan będzie już lekko podduszony dodajemy pokrojoną paprykę, różyczki brokuła, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, zioła i przyprawy (za wyjątkiem soli i natki pietruszki). Gdy brokuł lekko zmięknie dodajemy tahini, sól, natkę pietruszki, mieszamy, podduszamy dosłownie chwilę i podajemy.
A jak podajemy? Najlepiej z ugotowaną kaszą jaglaną polaną delikatnie melasą z buraka. Ja kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, a następnie gotuję 15 minut. Za „foremkę” przed nałożeniem na talerz służy mi zwykła, mała miseczka. Nakładam do niej ciepłej kaszy, odwracam i robię „babkę”. :-) Dookoła warzywa siup, na kaszę melasa siup i szybki obiad gotowy!
Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na potrawkę warzywną.
5 odpowiedzi na “Warzywa w sosie sezamowym z kaszą jaglaną”
Wygląda apetycznie ;)
Muszę gdzieś poszukać tej pasty sezamowej, bo wygląda smakowicie! :)
Wygląda bardzo smakowicie. Ostatnio w mojej kuchni jest dużo kaszy jaglanej, więc Twoja propozycja na pewno zostanie przetestowana :)
Mam pytanie czy w tym przepisie chodzi o kminek czy kumin ?
Tak jak napisałam w przepisie: kminek. Ale wszystko zależy od Twoich preferencji. Z kuminem też może wyjść ciekawie. ;)