Warzywa w sosie sezamowym z kaszą jaglaną

O tej porze roku (czyt. zimą – jakakolwiek by ona nie była) bardzo brakuje mi świeżych warzyw. Jest ich naprawdę niewiele, a ich jakość nierzadko kiepska. Mam wrażenie, że w kółko konsumujemy to samo, ale żeby oczy i nos chciały te warzywa jeść, to staram się modyfikować moje szybkie kombinacje kaszowo-warzywne.

Dziś jedna z takich wariacji warzywnych z pysznym sosem sezamowym, w towarzystwie kaszy jaglanej. Jeśli lubisz takie dania, koniecznie zerknij na moje przepisy na gulasz bez mięsa.

Na co?

Danie sprawdzi się świetnie zarówno jako szybki obiad jak i jako ciepła, zdrowa kolacja. Nie napracujecie się zbyt mocno, a wykorzystacie zalegające w lodówce warzywa. Oczywiście to kolejne danie z cyklu „resztki z tygodnia”, więc użyjcie warzyw, które akurat macie na stanie. Wyjdzie tak samo pysznie.

Czego potrzebujesz?

Garnka do ugotowania kaszy jaglanej. Do warzyw najlepiej przyda się wok.

Składniki:

  • 3 małe cebule,
  • 2 bakłażany,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 brokuł (zerknij na moje przepisy z brokułem),
  • 3 ząbki czosnku,
  • zioła i przyprawy: kminek, sól, kurkuma, ostra papryka, natka pietruszki
  • oliwa z oliwek,
  • kilka łyżek tahini tj. pasty sezamowej (czystej, bez żadnych dodatków),
  • odrobina melasy z buraka,
  • sok z połowy cytryny,
  • kasz jaglana (ilość dowolna, zależna od ilości osób, np. ok. 200 g na 3 osoby). Poczytaj więcej o tej wspaniałej kaszy, a tu dowiesz się, jak gotować kaszę jaglaną.

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy drobno i dusimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Gdy cebule się uduszą, dorzucamy umytego i pokrojonego bakłażana, a w miarę potrzeby dolewamy trochę wody. Dusimy.

Gdy bakłażan będzie już lekko podduszony dodajemy pokrojoną paprykę, różyczki brokuła, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, zioła i przyprawy (za wyjątkiem soli i natki pietruszki). Gdy brokuł lekko zmięknie dodajemy tahini, sól, natkę pietruszki, mieszamy, podduszamy dosłownie chwilę i podajemy.

A jak podajemy? Najlepiej z ugotowaną kaszą jaglaną polaną delikatnie melasą z buraka. Ja kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, a następnie gotuję 15 minut. Za „foremkę” przed nałożeniem na talerz służy mi zwykła, mała miseczka. Nakładam do niej ciepłej kaszy, odwracam i robię „babkę”. :-) Dookoła warzywa siup, na kaszę melasa siup i szybki obiad gotowy!

Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na potrawkę warzywną.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

5 odpowiedzi na “Warzywa w sosie sezamowym z kaszą jaglaną”

Wygląda bardzo smakowicie. Ostatnio w mojej kuchni jest dużo kaszy jaglanej, więc Twoja propozycja na pewno zostanie przetestowana :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *