Jej aromatyczność pasta warzywna do chleba

Jej w ogóle miało tu nie być, ale pasta wyszła tak pyszna i tak prosta, że musi się jednak tu znaleźć. No zakochacie się!

Na co?

Na pyszne śniadanie bądź przegryzkę w ciągu dnia. Pasta sprawdzi się także jako zdrowa kolacja lub przystawka (do pieczywa, warzyw pokrojonych w słupki itp.).

Czego potrzebujesz?

 Piekarnika wraz z blachą wyłożoną papierem do pieczenia i blendera.

Składniki:

  • 3 małe cebulki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 duża papryka czerwona,
  • 6 kawałków suszonych pomidorów,
  • zioła i przyprawy: natka pietruszki (dużo!), 6 listków świeżej bazylii, wybrane (czyt. ulubione zioła lub mieszanka ziół), sól,
  • oliwa z oliwek (dużo!).

Przygotowanie:

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy ją (na 4-6 części). Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150-180 stopni przez jakieś 20-30 minut. Ważne, żeby się delikatnie podpiekły, ale nie spaliły.
Warzywa, suszone pomidory, zioła i przyprawy oraz oliwę blendujemy. Ile oliwy? Tyle ile chcecie! Wszystko zależy od tego, jaki poziom płynności ma mieć Wasza pasta. Jest po prostu genialna w swojej prostocie.
Jeszcze tylko jakieś dobre pieczywo i zdrowa kanapka gotowa!
Baaaardzo smacznego!
Zerknij koniecznie na inne przepisy na zdrowe pasty do kanapek.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

73 odpowiedzi na “Jej aromatyczność pasta warzywna do chleba”

Już mi się podoba :) Bardzo lubię różnego rodzaju pasty do chleba. Muszę takiej spróbować !

Pani Agnieszko, pasta z pewnością pyszna, ale ja nie mogę jeść przetworzonej (gotowanej, pieczonej itd.) papryki. Często korzystam z Pani bloga, świetne przepisy, czasem tylko modyfikuję je do swojej diety. I mam taką prośbę/sugestię na przyszłość o jakieś przepisy bez strączków (na pewno soczewica, fasola, groch i bób), gdyż tych również nie toleruję, tak jak mleka, kukurydzy, glutenu, zbóż, jajek, migdałów, drożdży i soi. A, i jeszcze nerkowców. To dopiero jest wyzwanie! Przepisy wegańskie i wegetariańskie są super, tylko te strączki czasem są trudne do zastąpienia. Za wszelkie pomysły będę wdzięczna! :-D Udanego urlopu!

A mnie ta pasta wyszła bardzo rzadka. czym moge ją zagęścić żeby nie stracić smaku?
Myślałam o pestkach słonecznika – ale prażone czy surowe….

Ta pasta to petarda!!!! Do pieczonych warzyw dolozylam jeszcze pomidorki koktajlowe. Pyyyszne! Dziekuje za pomysl i podaje dalej. To cudo bedzie sie pojawiac u mnie w domu czesto:)

Pani Agato, co robię źle? już drugi raz wyszła mi gorzka ta pasta. za pierwszym razem pychota, a ostatnie dwa razy gorzka

To musi być problem w konkretnych składnikach niestety. Jeszcze nigdy nie wyszła mi gorzka. Może z Twoją oliwą coś nie tak? A jeśli oliwa to obadaj pozostałe składniki. Tym bardziej, że piszesz, że pierwszy raz był ok. Pozdrawiam!

bardzo popularna w rumuni „Zacusca” lub „Pinjure”(nie wiem jak poprawnie pisać), składa się właśnie z pomidorów, papryki, cebuli, w ok.90%.

To prawda pychota, niemniej jednak to również krzywdzenie roślin. zostaje bretarianizm :)

Witam, mam pytanie da się czymś zastąpić cebulę? Przepis ciekawy, wszystko wygląda bardzo apetycznie tylko ta cebula… Mogę jej co prawda nie dawać, ale potrawka może wtedy stracić na smaku, a tego chciałabym uniknąć.

Zapowiada się smakowicie, chętnie wypróbuję :) Jak dużo wyjdzie pasty z tej proporcji? Czy dobrze się domyślam, że dzięki oliwie można ją parę dni przechowywać w lodówce?

Można. Aczkolwiek nie za długo, szczególnie w upały, bo jest tam również czosnek i cebula.
Ile wyjdzie, nie pamiętam dokładnie, ale niezależnie od tego, ile wyjdzie, zniknie od razu. Obiecuję ;)

Pasta jest rewelacyjna, dodałam jeszcze odrobinę oleju z suszonych pomidorów i wędzoną paprykę w proszku – pasuje idealnie :-))

Przepyszna pasta, którą zrobiłam 2 dni z rzędu – tak szybko została pochłonięta przez rodzinę. Z pewnością jeszcze nie raz do niej wrócę ;)

Ja tym razem już wydrukowałam przepis i dodałam do tych do których wracam. Zrobiłam na weekend z potrójnej ilości, bo spakowałam znów rodzicom i o dziwo nawet nasz 4 latek, który nie przepada za pastami /a robimy ich sporo/ tę zjada i mówi, że jest pycha ;) Genialny przepis i najlepsza pasta jaką jedliśmy !

Fantastyczna pasta! Zrobilam i juz zjedzona od razu i teraz sie zastanawiam czy wyszlaby takze dobra pasta jesli zamiast papryki uzyc cukinii, bo papryki juz nie mam:-(

dziekuje za odpowiedz! Kupilam w koncu papryk az 6 i jak sie konczy transza to robie kolejna. dodaje mniej oliwy a zamiast tego troche sera koziego. To zdecydowanie najlepsza pasta.

Właśnie zrobiłam, duuużo, bo nakupiłam papryki w promocji:) Udusiłam warzywa na patelni i też wyszło dobre. U mnie będzie jako sos do makaronu, bo tyle to na kanapkach nie zjem. Dziękuję za przepis.

Ta pasta jest OBŁĘDNA! co prawda zamiast czosnku z piekarnika dałam mniej ale surowego (bo mi się ten z piekarnika trochę za bardzo zrumienił :D ) i mogłabym ja jeść łyżkami!!! A na żółtym serku smakuje wyśmienicie :):):)

OMG nie wiem, jak Ci dziękować za tę pastę ❤️❤️❤️❤️❤️❤️obłęd, prze-prze-przepyszna

już nawet nie wiem ile razy robiłam tą pastę, chyba można powiedzieć że się uzależniłam ;) jest tak przepyszna, zaraziłam nawet moich rodziców :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *