Jej w ogóle miało tu nie być, ale pasta wyszła tak pyszna i tak prosta, że musi się jednak tu znaleźć. No zakochacie się!
Na co?
Na pyszne śniadanie bądź przegryzkę w ciągu dnia. Pasta sprawdzi się także jako zdrowa kolacja lub przystawka (do pieczywa, warzyw pokrojonych w słupki itp.).
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 3 małe cebulki,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 duża papryka czerwona,
- 6 kawałków suszonych pomidorów,
- zioła i przyprawy: natka pietruszki (dużo!), 6 listków świeżej bazylii, wybrane (czyt. ulubione zioła lub mieszanka ziół), sól,
- oliwa z oliwek (dużo!).
Przygotowanie:
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy ją (na 4-6 części). Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150-180 stopni przez jakieś 20-30 minut. Ważne, żeby się delikatnie podpiekły, ale nie spaliły.
Warzywa, suszone pomidory, zioła i przyprawy oraz oliwę blendujemy. Ile oliwy? Tyle ile chcecie! Wszystko zależy od tego, jaki poziom płynności ma mieć Wasza pasta. Jest po prostu genialna w swojej prostocie.
Jeszcze tylko jakieś dobre pieczywo i zdrowa kanapka gotowa!
Baaaardzo smacznego!
Zerknij koniecznie na inne przepisy na zdrowe pasty do kanapek.
73 odpowiedzi na “Jej aromatyczność pasta warzywna do chleba”
Już mi się podoba :) Bardzo lubię różnego rodzaju pasty do chleba. Muszę takiej spróbować !
Na zdrowie! :)
Ta pasta wygląda bardzo smacznie :)
Właśnie skorzystałam z przepisu. Muszę przyznać, że pasta naprawdę pycha! :)
Cieszę się, że nie tylko my ją uwielbiamy. :)
Pani Agnieszko, pasta z pewnością pyszna, ale ja nie mogę jeść przetworzonej (gotowanej, pieczonej itd.) papryki. Często korzystam z Pani bloga, świetne przepisy, czasem tylko modyfikuję je do swojej diety. I mam taką prośbę/sugestię na przyszłość o jakieś przepisy bez strączków (na pewno soczewica, fasola, groch i bób), gdyż tych również nie toleruję, tak jak mleka, kukurydzy, glutenu, zbóż, jajek, migdałów, drożdży i soi. A, i jeszcze nerkowców. To dopiero jest wyzwanie! Przepisy wegańskie i wegetariańskie są super, tylko te strączki czasem są trudne do zastąpienia. Za wszelkie pomysły będę wdzięczna! :-D Udanego urlopu!
Zamiast papryki może dać pomidory? A jakieś przepisy pozbawione strączków na pewno też będą się pojawiać z czasem. Pozdrawiam :-)
A mnie ta pasta wyszła bardzo rzadka. czym moge ją zagęścić żeby nie stracić smaku?
Myślałam o pestkach słonecznika – ale prażone czy surowe….
To następnym razem daj mniej oliwy. Do zagęszczenia może kasza jaglana? Lub zmielony słonecznik lub pestki dyni. Ale wtedy smak się nieco zmodyfikuje.
Przepyszna ale radzę robić od razu więcej bo znika szybko
Słuszna uwaga, dziękuję! :)
Ta pasta to petarda!!!! Do pieczonych warzyw dolozylam jeszcze pomidorki koktajlowe. Pyyyszne! Dziekuje za pomysl i podaje dalej. To cudo bedzie sie pojawiac u mnie w domu czesto:)
A czy ta paprykę obrać po upieczeniu?
Ja nie obieram nigdy. :)
Pani Agato, co robię źle? już drugi raz wyszła mi gorzka ta pasta. za pierwszym razem pychota, a ostatnie dwa razy gorzka
To musi być problem w konkretnych składnikach niestety. Jeszcze nigdy nie wyszła mi gorzka. Może z Twoją oliwą coś nie tak? A jeśli oliwa to obadaj pozostałe składniki. Tym bardziej, że piszesz, że pierwszy raz był ok. Pozdrawiam!
spalonu czosnek dodaje goryczki moze to to?
Uwielbiam takie przysmaki! Zapisuje przepis to wypróbowania! :)
Cieszę się. Smacznego! :)
Pomidory suszone mogą być z zalewy?
Jasne.
Super, dzięki! Zrobiłam tę pastę na Kuchnię Społeczną na benefit dla Puszczy. Pozdrawiam!
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam!
OMG! Jakie to dobre…
Bardzo się cieszę :)
jak dla mnie za dużo oliwy – kaloryczność.
Ale ja nawet nie napisałam, ile tej oliwy. :D :D :D
Każdy używa tyle ile chce i może. ;)
Polecam.zrobilam i wszystkim smakuje
Cieszę się :)
bardzo popularna w rumuni „Zacusca” lub „Pinjure”(nie wiem jak poprawnie pisać), składa się właśnie z pomidorów, papryki, cebuli, w ok.90%.
To prawda pychota, niemniej jednak to również krzywdzenie roślin. zostaje bretarianizm :)
suszonych//wędzonych oczywiście*
Pyszna, robię już kolejny raz :) dziękuję!
Cieszę się. Smacznego :)
Witam, mam pytanie da się czymś zastąpić cebulę? Przepis ciekawy, wszystko wygląda bardzo apetycznie tylko ta cebula… Mogę jej co prawda nie dawać, ale potrawka może wtedy stracić na smaku, a tego chciałabym uniknąć.
Na pewno straci. Cebula lub czosnek dużo dają smakowo. Może por?
Zapowiada się smakowicie, chętnie wypróbuję :) Jak dużo wyjdzie pasty z tej proporcji? Czy dobrze się domyślam, że dzięki oliwie można ją parę dni przechowywać w lodówce?
Można. Aczkolwiek nie za długo, szczególnie w upały, bo jest tam również czosnek i cebula.
Ile wyjdzie, nie pamiętam dokładnie, ale niezależnie od tego, ile wyjdzie, zniknie od razu. Obiecuję ;)
Wspaniała! Następnym razem potrajam proporcje bo tym razem z mężem zjedliśmy wszystko na raz :)
Cieszę się bardzo!
Pasta jest rewelacyjna, dodałam jeszcze odrobinę oleju z suszonych pomidorów i wędzoną paprykę w proszku – pasuje idealnie :-))
Przepyszna pasta, którą zrobiłam 2 dni z rzędu – tak szybko została pochłonięta przez rodzinę. Z pewnością jeszcze nie raz do niej wrócę ;)
Świetna pasta, przepis trafi do mojego zeszytu z ulubionymi przepisami :)
Ja tym razem już wydrukowałam przepis i dodałam do tych do których wracam. Zrobiłam na weekend z potrójnej ilości, bo spakowałam znów rodzicom i o dziwo nawet nasz 4 latek, który nie przepada za pastami /a robimy ich sporo/ tę zjada i mówi, że jest pycha ;) Genialny przepis i najlepsza pasta jaką jedliśmy !
Super!
Mistrzostwo uwielbiam takie pasty.
Dzięki
Pyszna pasta! :) Jednego jednak nie wiem. Jak i ile czasu można ją przechowywać? :) Pozdrawiam!
Trudno mi zawsze odpowiadać na takie pytania, bo nie wiem. :) U nas znika szybko. ;) Wydaje mi się, że niezbyt długo (czosnek + cebula). Tak do 2-3 dni max myślę.
Pastę robiłam już drugi raz jest przepyszna i przede wszystkim zdrowa
Super! Cieszę się :)
Ile ta pasta ma mniej więcej kcal?
Zależy od tego, ile dasz oliwy. Jeśli ograniczasz kaloryczność dań, po prostu nie dodawaj zbyt dużo oliwy. Policzyć musisz sobie sama, bo ja nie liczę. ;) Pozdrawiam
Fantastyczna pasta! Zrobilam i juz zjedzona od razu i teraz sie zastanawiam czy wyszlaby takze dobra pasta jesli zamiast papryki uzyc cukinii, bo papryki juz nie mam:-(
A może zwykły pomidor do tego? Z cukinią też wyjdzie OK, ale może być nieco mniej intensywnie smakowo. :)
dziekuje za odpowiedz! Kupilam w koncu papryk az 6 i jak sie konczy transza to robie kolejna. dodaje mniej oliwy a zamiast tego troche sera koziego. To zdecydowanie najlepsza pasta.
Cieszę się, że pasuje. Smacznego!
Właśnie zrobiłam, duuużo, bo nakupiłam papryki w promocji:) Udusiłam warzywa na patelni i też wyszło dobre. U mnie będzie jako sos do makaronu, bo tyle to na kanapkach nie zjem. Dziękuję za przepis.
Jako sos też super. Smacznego :)
Genialny smak i pyszne śniadanie. Spróbuję zrobić do słoiczków i zapasteryzuję.
Ta pasta jest OBŁĘDNA! co prawda zamiast czosnku z piekarnika dałam mniej ale surowego (bo mi się ten z piekarnika trochę za bardzo zrumienił :D ) i mogłabym ja jeść łyżkami!!! A na żółtym serku smakuje wyśmienicie :):):)
Cieszę się, że Ci smakuje :)
Polecam, wyszła pyszna :) muszę spróbować pozostałych
OMG nie wiem, jak Ci dziękować za tę pastę ❤️❤️❤️❤️❤️❤️obłęd, prze-prze-przepyszna
Bardzo się cieszę, że (aż tak) smakuje. :) <3
Czy można zrobić więcej pasty i zawekować w malych słoiczkach?
Nie próbowałam i nie wekuję, więc nie doradzę niestety.
Można jak najbardziej, śmiało już wypróbowane i smaczniejszy niż mrożona:)
już nawet nie wiem ile razy robiłam tą pastę, chyba można powiedzieć że się uzależniłam ;) jest tak przepyszna, zaraziłam nawet moich rodziców :)
Bardzo się cieszę, że aż tak smakuje. <3
Suszone pomidory to życie! Przepis koniecznie do wypróbowania. ✅
Czy ta pastę można zrobić i zapasteryzowac w słoiku?
Nie próbowałam. :)
Czy pastę można zamrozić?
Nie próbowałam. :)