Opublikowano Kategorie: ArtykułyPrzepisy

Pomysły na dania szybkie i zdrowe czyli ile czasu poświęcisz dla zdrowia każdego dnia?

Skoro ostatnio zdradziłam Wam, które stwierdzenia należą do moich ulubionych (np. o „Wszystko w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi” itp. czytaj TU) to pójdę o krok dalej i napiszę, dlaczego wprost KOCHAM stwierdzenie: „Na zdrowe żywienie trzeba mieć czas”.

Jest to najznakomitsza, najbardziej inteligentna i wyborna wymówka pod słońcem. Ujmuje sedno człowieczych obaw, odnosi się do nich ze zdecydowaniem i w zaledwie sekundę obala wszelkie (nawet te najbardziej) wyszukane argumenty. Któż bowiem odważy się dyskutować z naszym zapracowaniem, zarobieniem, ciężkim korporacyjnym (bądź nie) żywotem? Któż nakaże strudzonym rodzicom, studentom, pracownikom, uczniom, dziadkom nagle przestawić się na zdrowe żarło skoro ono jest tak pracochłonne!? No nikt! Byłoby bardzo miło, chcielibyśmy wszyscy zdrowo się odżywiać, ale to jest niestety czasowo niemożliwe więc cóż no… Miło było, ale się nie da i Schluss!

Ktoś nam chyba wmówił, albo raczej my (ochoczo) pozwoliliśmy sobie wmówić, że samodzielnie wykonany posiłek to co najmniej wyprawa na Mount Everest, a każda inna czynność jest o niebo ważniejsza i bardziej potrzebna, bo przecież zjeść to można bułę z serem, a inne rzeczy „same się nie zrobią”. Otóż niestety karma karmi moją logikę. A logika tejże karmy podpowiada mi, że każda minuta oszczędzona na przygotowaniu jedzenia to godzina stracona z powodu choróbsk nas rozkładających.

W przyrodzie nic nie ginie. I uwierz: da się przygotować zdrowy posiłek w 10, 15, 20 i 30 minut! Oto kilka moich szybkich typów, które są dowodem, czarno na białym, że nie mieszkam w kuchni, a na co dzień lubię jeść szybko i prosto.

1. Na początek nie rób nic. Zerknij jakie masz owoce i warzywa. Sięgnij po jabłko, marchewkę, kalafiora, banana, gruszkę, kalarepę etc. i chrup. Tak, to jest jak najbardziej opcja posiłku dla zabieganych. :-) Nie wszystkie powinny tak wyglądać, ale minimum jeden koniecznie!

2. Jeśli lubisz kanapki i masz chleb (jeśli nie masz to zrób sobie taki chlebek w 30 minut) to do kanapek najszybciej przygotujesz guacamole lub szybką pastę ze słonecznika (pamiętaj, aby wcześniej namoczyć słonecznik).

ulubiona_pasta_z_soczewicy_do_smarowania (2)

3. Bardzo szybkim lekarstwem na głód są sałatki. Oto mega prosta sałatka z kapusty pekińskiej:

4. Risotto/ kaszotto to wspaniała opcja na ciepło dla zabieganych, którzy na ugotowanie obiadu mają maksimum pół godziny. Gotujecie ulubiony ryż lub kaszę. W międzyczasie szklicie cebulę, dodajecie wybrane warzywa (podduszacie) + przyprawy + ziarna, zioła, łączycie z ryżem/ kaszą i gotowe!

Oto czerwone risotto z brukselką:

Jeśli do tego zestawu chcecie użyć np. warzyw korzeniowych to warto upiec je w piekarniku poprzedniego dnia i na obiad będą jak znalazł!

5. Pesto to znakomita opcja do wcześniejszego przygotowania. Wybieracie orzechy lub ziarna, dodajecie coś zielonego (np. pietruszkę zieloną, rukolę, roszponkę, szpinak, jarmuż), do tego czosnek, oliwę z oliwek lub inny dobrej jakości olej nierafinowany, przyprawy, odrobinę soku z cytryny i blendujecie. W lodówce przechowujecie do kilku dni. Gdy najdzie Was głód: gotujecie makaron, ryż, kaszę lub warzywa i dodajecie odpowiednią ilość pesto. Pyszny obiad w 10-15 minut. :-) Oto penne z rukolowym pesto:

makarom-pene-z-sozem-rukoli-i-słonecznika-przepis-bez-glutenu-1

makarom-pene-z-sozem-rukoli-i-słonecznika-przepis-bez-glutenu-3

6. Kolejna bardzo szybka opcja to koktajle, na które przepis jest bardzo prosty: wrzucasz wszystko i blendujesz. :-) Koktajle mogą być np. zielone, owocowe lub z dodatkiem orzechów i ziaren. Bardzo sycące, a przy tym w maksimum 15 minut.

7. Jeśli masz kilkadziesiąt minut na pieczenie to polecam także pieczone warzywa i frytki warzywne. Wystarczy umyć, obrać (choć nie zawsze) i pokroić, a dalej jedzenie „robi się samo”. :-)

8. (Pod)duszone warzywa także smakują wybornie:

potrawka-ziemniaczana-z-fasolka-szparagowa-1

9. Sycącą i energetyczną opcją (najlepiej na rano) są płatki (np. owsiane, jaglane, gryczane etc.). Wieczorem poprzedniego dnia zalewasz je wodą. Rano płuczesz, dodajesz wybrane surowe lub suszone owoce i ziarna/ orzechy (najlepiej uprzednio namoczone) i zalewasz ciepłym lub lekko ciepłym, wegańskim „mlekiem” (np. ryżowym, kokosowym, migdałowym, jaglanym etc.). Oczywiście jeśli lubisz możesz płatki podgotować.  Jeśli wcześniej przygotujesz sobie granolę to już w ogóle masz problem z głowy.

10. A jeśli naprawdę nie masz siły na nic to najprostszym rozwiązaniem mogą okazać się naleśniki lub omlet. Niekoniecznie z owocowymi dodatkami, bo warzywa też sprawdzą się doskonale!

grykowe-nalesniki-domowa-tortilla-zdrowy-przepis-5

I jak? Czy Twoje zdrowie jest warte tego czasu?

(Zdjęcie bez logo AgaMaSmaka.pl pochodzi z serwisu pexels.com)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

3 komentarzy do “Pomysły na dania szybkie i zdrowe czyli ile czasu poświęcisz dla zdrowia każdego dnia?”

  1. Nie odpowiem Ci kiedy to się stanie. Jestem kiepskim adresatem tego pytania, bo to blog ignorantki kulinarnej, dla której (zamiast trzymania się zasad) liczy się funkcjonalność, zdrowie i szybkie przygotowywanie posiłków. :-) Operuję prostymi skojarzeniami, na które niektórzy reagują alergicznie. Nieraz zwracano mi uwagę na to, że moje hummusy nie są hummusami, a kotlety kotletami. Był czas się przyzwyczaić. ;) Serdeczności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (36 głosów, średnia: 4,80 z 5)
Loading...