Babka ziemniaczana to potrawa prosta, ale niezbyt szybka w przygotowaniu. Mnie osobiście kojarzy się z dużą ilością tłuszczu i długim przygotowywaniem i pieczeniem. Wcale tak nie musi być!
Pokolenie moich (naszych?) babć najczęściej robiło ją z dodatkiem boczku, kiełbasy etc. Z reguły musiały zetrzeć na małych oczkach kilka kilogramów ziemniaków. Na samą myśl robi mi się słabo. U mnie będzie mało tarcia, a aromat wędzonki zagwarantuje nam wędzona papryka.
Na co?
Na obiad lub kolację.
Czego potrzebujesz?
Tarki do warzyw (tzw. duże oczka, bo na małych to ja się udręczać nie zamierzam;-)), piekarnika, formy – keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki:
- ok. 7 średnich ziemniaków,
- 1 duża marchew,
- 1 duża cebula,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 2 szklanki mąki (ja użyłam jaglanej)
- sezam niełuskany do posypania babki,
- oliwa z oliwek,
- zioła i przyprawy: sól, curry, majeranek, lubczyk, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej.
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek obieramy i myjemy. Trzemy je na tarce (tzw. duże oczka – zajmuje to dosłownie chwilę). Czosnek można przecisnąć przez praskę.
Dodajemy mąkę, sporą ilość oliwy (w końcu babka ziemniaczana musi być tłusta;-)), zioła i przyprawy (należy sypnąć solidnie!). Mieszamy bardzo porządnie!
„Ciasto” nakładamy do foremki – keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posypujemy sezamem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę i 20-30 minut.
13 odpowiedzi na “Wegańska babka ziemniaczana – zwarta i gotowa :-)”
Danie bardzo dobre, polecam. Jedna uwaga. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem cebuli, to zdecydowanie pół małej cebuli i 2 ząbki czosnku wystarczą:)
Dziękuję za przepis:) Pozdrawiam
cenna uwaga, dzięki. my kochamy cebulaste – to fakt :)
Witam, Przepis wygląda przepysznie Chciałam dopytać jaką ilość oliwy powinnam dodać do babki? . Pozdrawiam
Olga, ja zawsze leję na oko. Myślę, że to zwykle jest kilka łyżek. Jeśli ograniczasz tłuszcz to im mniej tym lepiej.
Hej a na kukurydzianej lub gryczanej bedzie okej? Pozdrawiam
Próbuj :)
Dodałam mąkę kukurydzianą. Na przyszłość dam mniej mąki (całość za sucha) i zmieszam ją z jakąś inną bezglutenową. Spróbuję również zetrzeć ziemniaki na mniejszych oczkach niż marchewka, aby całość lepiej się kleiła.
Mąka jaglana wszystko popsuła, babka jest sucha, gorzka i nie smakuje dobrze.
No niestety mąkę jaglaną jak kupować to tylko dobrej jakości. Trafiałam też na różne. Teraz sama robię mąkę z dobrej kaszy i goryczy brak. :)
A mozna z mąką razową zytnią
Próbuj. Ja żytniej nie używam, więc nie mam z nią zupełnie doświadczeń.
Zrobiłam i jak dla mnie to za dużo mąki i przez to nie jest smaczne, szkoda. Następnym razem dodam dużo mniej.
Babka ziemniaczana z taką ilością mąki to nie jest już babka ziemniaczana. Na taką ilość ziemniaków wystarczy jedna łyżka mąki ziemniaczanej i skrobia pozostała po ostrożnym odlaniu wody, która spłynie do miski po odsączeniu na drobnym sitku startych ziemniaków… Spróbujcie!