Ciasteczka owsiane albo może lepiej „owsiankowe” – wegańskie i bezglutenowe śniadanie mistrzów

Te zdrowe ciasteczka są przepyszne i naturalne w swojej słodyczy. Nie trzeba ich dosładzać, ulepszać i poprawiać  żadnym syropem, cukrem czy inną słodkością.

zdrowe ciasteczka owsiane bez cukru szybki przepis

Na co?

Takie ciasteczka owsiane nadadzą się doskonale na wycieczkę, do zabrania ze sobą do pracy czy też szkoły. W takiej roli sprawdzają się idealnie. Ale jest jeszcze jedna opcja, którą ja kocham najbardziej: na zdrowe śniadanie. Robię je wieczorem, kiedy wiem, że muszę bardzo wcześnie wstać i nie będę miała ochoty robić czegokolwiek. A jak mam ochotę zrobić cokolwiek to robię rano do ciasteczek zielony koktajl.

Czego potrzebujesz?

Do wykonania ciasteczek owsianych potrzebujesz na pewno piekarnika i blachy wyłożonej papierem do pieczenia oraz sita do odcedzenia płatków.

Ciastka owsiane – składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (zerknij też na moje przepisy na owsiankę),
  • 3/4 szklanki płatków lnianych,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
  • 1 szklanka suszonych owoców (do wyboru: żurawina, rodzynki, posiekane daktyle, morele etc.) –> NIEsiarkowane oczywiście.
zdrowe ciasteczka owsiane szybki przepis bezglutenowy i wegański

Ciastka owsiane – przygotowanie:

Płatki owsiane i suszone owoce moczymy przez kilka godzin (ja zwykle zalewam je wodą rano, a ciastka robię wieczorem).

Po kilku godzinach przelewamy wszystko jeszcze raz wodą (nawet kilkukrotnie) i staramy się pozbyć wody. Ja płatki po prostu wyciskałam rękoma, żeby pozbyć się wody.

Do płatków i owoców suszonych dodajemy, zgniecione banany i amarantus. Ugniatamy wszystko rękoma aż do zupełnego i dokładnego wymieszania.

Układamy ciasteczka (dowolnego kształtu) na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (góra-dół). W ostatnich 10 minutach włączyłam termoobieg, aby ciasteczka delikatnie się podpiekły.

Pyszności!

Ps. Takie ugniatanie masy to super zabawa z dzieckiem. Moja czterolatka uwielbia takie zabawy. :-)

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

26 odpowiedzi na “Ciasteczka owsiane albo może lepiej „owsiankowe” – wegańskie i bezglutenowe śniadanie mistrzów”

Amarantus jest ekspandowany, więc ma zupełnie inną konsystencję niż np. ugotowana kasza jaglana. Ale ja często robię ciastka z dodatkiem kaszy np. z poprzedniego dnia, więc eksperymentuj i twórz swój przepis. :)

Moje trzyletnie malenstwo poszlo wlasnie do szkoly (w Hiszpanii „przedszkole” jest zintegrowane juz ze szkola). Trzeba drugie sniadanie spakowac do minitornistra… A tam…
Owsiankowe ciasteczka Agi oczywiscie! Zaczelam od tych i odniosly sukces. Bedziemy probowac rozne wersje zdrowych slodkosci. Dzieki po raz enty za inspiracje!

Różnie. Głównie przez Internet, ale zdarza się dostać również w hipermarketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Helio wypuściło taką linię, ale ja chyba najczęściej kupuję ostatnio Denvera.

Cześć:) mam pytanie czy Twoje ciasteczka są miękkie w środku? piekłam 35 min, 10 na termoobiegu, zamiast płatków lnianych dałam jaglane, reszta według przepisu,
właśnie wyjęłam ciastka i w środku masa jest miękka .

Amarantus, płatki lniane.
Zabawne.
Gdzie mam szukać produktów?
Nigdy o nich nie słyszałam.
Stoję w sklepie.
Nikt o nich też nie słyszał.
Pozdrawiam

W internecie, w sklepach ze zdrową żywnością, na stoiskach ze zdrową żywnością w hipermarketach. Te składniki można zamienić na inne sypkie. Tego typu ciasteczka można dowolnie komponować z najróżniejszych płatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *