Opublikowano Kategorie: obiadyPrzepisyzupy

Krem z topinamburu pieczonego czyli poezja smaku w pół godziny

Macie tak czasem (z pewnością macie), że wpadacie do domu bardzo zmęczeni, głodni i bez sił? Ja tak miewam i wtedy najchętniej zjadłabym aromatyczną zupę. Ale komu chce się w takich sytuacjach gotować zupę? Nikomu przecież! Stąd pomysł na szybki krem z pieczonego topinamburu.

Na co?

Na szybki obiad, ale także na obiad nieco bardziej w stylu slow, na pierwsze danie, dla urozmaicenia i zachwycenia rodziny. A dlaczego zachęcam to spożywania tej rośliny możecie przeczytać tu: kilka słów o topinamburze.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia i blendera.

Składniki:

  • 1 kg topinamburu,
  • 2 pory,
  • 5 ząbków czosnku,
  • bulion warzywny (domowej roboty lub kupny: bezglutenowy, wegański i bez zbędnych dodatków i wzmacniaczy smaku),
  • zioła i przyprawy: mały pęczek natki pietruszki, ulubione zioła świeże lub mieszanka ziół suszonych (np. zioła do sałatek), ew. sól (jeśli nie było jej w bulionie lub mieszance ziół),
  • odrobina dobrego oleju/ oliwy.

Przygotowanie:

Topinambur myjemy, obieramy i pieczemy razem z obranym czosnkiem przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli jesteście wrażliwcami jelitowymi to nawet 20-30 minut. W tym czasie kroimy pory i dusimy je z bulionem przez ok. 10 minut. Po upieczeniu, gdy warzywa delikatnie przestygną blendujemy wszystko razem (aż do osiągnięcia całkowitej gładkości kremu). Dodajemy odpowiednią ilość ciepłej wody jeśli jest jej za mało. Dodajemy zioła i przyprawy, a także oliwę/ olej i blendujemy jeszcze chwilę. Nalewamy do miseczek. Podajemy z natką pietruszki i zmielonymi orzechami (np. włoskimi lub nerkowcami).
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

1 komentarz do “Krem z topinamburu pieczonego czyli poezja smaku w pół godziny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (32 głosów, średnia: 4,60 z 5)
Loading...