Opublikowano Kategorie: z owocamizdrowe słodkości

Sernik bez sera tj. bezglutenowy tofucznik w odsłonie banalnie prostej

Słodko-kwaśny tofucznik (tofurnik), a więc sernik bez sera (wegański i bezglutenowy) chodził za mną dość długo. Niestety wszystkie przepisy, na które trafiałam były dla mnie za bardzo skomplikowane. Nie chciało mi się robić sernikowego spodu. Bardzo lubię kuchnię z cyklu: zmiksować i upiec więc ten przepis będzie kolejnym z cyklu prostych patentów dla opornych i niemających czasu na ślęczenie w kuchni (szczególnie w święta). ;-)

Na co?

Na (nie)świąteczne dni, kiedy chce nam się czegoś delikatnie słodkiego, ale bez cukru i bez żadnych słodzików. Mój tofucznik nada się z pewnością także dla osób, które muszą szczególnie dbać o poziom swojego cukru. Poza bananami i pomarańczami nie ma tu praktycznie nic, co powinno Was martwić. Delikatna słodycz ustępująca miejsca kwaskowatości pomarańczy – to jest to!

Czego potrzebujesz?

Blachy do pieczenia, foremki – tortownicy, papieru do pieczenia, blendera, dużej miski, młynka do mielenia migdałów.

Składniki:

  • 600 g tofu naturalnego (przeczytaj, co to jest tofu),
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
  • sok z 5 małych pomarańczy (moje były niewiele większe od mandarynek),
  • 3 duże banany,
  • 2 pełne szklanki migdałów (w porywach do 2,5 szklanki),
  • opcjonalnie: sok z połowy cytryny zamiast soku z połowy pomarańczy i wybrana substancja słodząca lub/ i np. rodzynki (pasowałyby super!).

Uwaga! Jeśli nie lubisz posmaku tofu to koniecznie potraktuj go cytryną. :-)

Przygotowanie:

Tofu, olej, banany i sok z pomarańczy blendujemy na bardzo gładką masę.

Wylewamy ją do dużej misy i bardzo dokładnie mieszamy z migdałami uprzednio zmielonymi w młynku. „Ciasto” powinno być gęste, ale mimo wszystko płynne.

Jeśli nie lubisz słodko-kwaśnych wypieków, możesz dodać do masy czegoś słodkiego (syropu klonowego), a jeśli nie chcesz absolutnie czuć tofu to proponuję zamiast soku z połowy pomarańczy dodać sok z połowy cytryny (ja tego nie zrobiłam, bo delikatny posmak tofu lubię, a jeśli Ty dodasz cytrynę to masę dosłodź).

Po dokładnym wymieszaniu wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Następnie pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 15 minut.

Delikatnie wyciągamy, kroimy dopiero po ostygnięciu. Sernik można podać z polewą (np. czekoladową) lub polać np. syropem klonowym. Mnie smakował idealnie bez żadnych dodatków: delikatnie kwaskowaty i pomarańczowy.

Tu znajdziesz inne przepisy z tofu.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

7 komentarzy do “Sernik bez sera tj. bezglutenowy tofucznik w odsłonie banalnie prostej”

  1. witaj. mam problem ze składnikami ;/ nie wyświetla się początek pierwszej i ostatniej pozycji z listy składników. Możesz napisać jeszcze raz. pozdrawiam

    1. ależ proszę :-) (nie wiem, czemu się nie wyświetla)

      600 g tofu naturalnego (niewędzonego) – ja użyłam dwóch kostek po 300 g z soi

      2 pełne szklanki migdałów (w porywach do 2,5 szklanki),
      opcjonalnie: sok z połowy cytryny zamiast soku z połowy pomarańczy i wybrana substancja słodząca lub/ i np. rodzynki (pasowałyby super!).

  2. Waśnie wstawiłam do piekarnika :) masa już mi smakuje. Pieke go dla naszej rodzinki na jutrzejsza podróż. Dopiero teraz pomyslalam, ze konsystencja może być bardzo delikatna i rozpadająca się, ale myśle, ze mimo to zostanie zjedzony ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (29 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...