Kolacja warzywna, pełna smaku i zdrowia – prosto z piekarnika i zmęczonej głowy, która nie ma czasu myśleć: „Co na kolację?”

No więc jak w tytule. Moja zmęczona głowa nie ma czasu myśleć, co na kolację. Dziecko chore, praca leży i kwiczy, a jeść trzeba i to czasem coś ciepłego. Musi być szybko, zdrowo, bez komplikacji.

Taka warzywna, zdrowa kolacja jest naprawdę dobrym wyjściem. A że poprzedniego dnia dorwałam pyszne pomidory i cukinię to naprawdę nie mogłam (i nie chciałam) się opanować!

Na co?

Bardzo proste danie na kolację, na obiad również.

Czego potrzebujesz?

Ja zapiekałam warzywa w formie do tarty (u mnie akurat szklana).

Składniki:

  • 300 g tofu z soi,
  • 3 małe cukinie (naprawdę małe),
  • 3 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 6 małych pomidorów,
  • zioła i przyprawy: świeże bazylia, oregano i tymianek, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka lub wybrana mieszanka ulubionych ziół, sól,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Warzywa po umyciu kroimy w plastry (cebulę oczywiście wcześniej obieramy).
Tofu kroimy w plasterki.
Formę dokładnie nacieramy oliwą z oliwek.
Warzywa układamy w następującej kolejności:
  • cebula,
  • cukinia,
  • zioła i przyprawy oraz zgnieciony czosnek,
  • pomidory,
  • tofu.
Całość minimalnie podlewamy wodą i skrapiamy oliwą oraz posypujemy jeszcze raz wybranymi ziołami i przyprawami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (czas regulujcie sami w zależności od piekarnika i oczekiwanego spieczenia warzyw).
Podajemy z chlebem nasączonym oliwą bądź nie. Pychota i prostota!
Tu znajdziesz inne przepisy z tofu.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *