Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyzdrowe słodkości

Kuleczki pełne wapnia – bez cukru, bez nabiału, bez jaj, bez mąki

Dziś kilka wartościowych, roślinnych źródeł wapnia w jednym miejscu: sezam, migdały, fortyfikowane mleko roślinne. Nie pozostaje mi nic innego, jak Was zachęcić do pałaszowania takich słodkości bez cukru. Kuleczki mają delikatnie spieczoną skórkę, a w środku czeka na Was odrobina puszystości.

kuleczki pełne wapnia kulki mocy proste zdrowe słodkości

Na co?

Takie kuleczki pełne wapnia sprawdzą się na słodką przekąskę, na deser, do zabrania ze sobą do szkoły/ pracy.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania kuleczek pełnych wapnia potrzebne będą: młynek do kawy/ blender/ inne urządzenie wysokoobrotowe, piekarnik z blachą i papierem do pieczenia.

Kuleczki pełne wapnia – składniki:

  • 2 łyżki siemienia lnianego (ja użyłam lnu złocistego),
  • 5 dużych łyżek sezamu (ja użyłam jasnego, niełuskanego),
  • 1 szklanka wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 8-10 daktyli suszonych niesiarkowanych,
  • 1 szklanka mleka ryżowego fortyfikowanego (lub innego),
  • 0,5 szklanki migdałów.
kulki mocy proste zdrowe słodkości bezglutenowe i wegańskie

Kuleczki pełne wapnia – przygotowanie:

Siemię lniane, sezam i migdały mielimy w młynku do kawy lub innym urządzeniu. Mieszamy je razem z wiórkami.

Mielimy/ blendujemy daktyle na gładką (lub niegładką) masę (aby ułatwić sprawę swojemu urządzeniu dobrze je wcześniej namoczyć).

Suche składniki łączymy z mlekiem i daktylami. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 150 stopni przez ok. 20-25 minut (termoobieg).
Wyciągamy, kiedy skórka kuleczek delikatnie się spiecze. Jemy po ostygnięciu.
Zerknij koniecznie na moje pozostałe bezglutenowe słodycze.
słodkie kuleczki bez cukru bezglutenowe i wegańskie słodycze
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

26 komentarzy do “Kuleczki pełne wapnia – bez cukru, bez nabiału, bez jaj, bez mąki”

  1. ja robię podobne tylko zamiast migdałów (których ja i moja rodzina nie może) daję mąkę gryczaną, suszoną żurawinę, skórkę pomarańczową :)

    1. Hmmm ja mam tylko kilka sztuk migdałów właśnie i zastanawiam się czym wypełnić ich brak? Orzechy włoskie? Czy jednak lepiej właśnie jakaś mąka?

  2. No i popełniłam – dodałam ciut mąki pełnoziarnistej i trochę orzechów włoskich ze względu na niedobór migdałów… REWELACJA! Mężowi (wielbicielowi cukru) dodałam kawałki czekolady i również smakują. Jeszcze ciepłe i zaraz znikną ;)

    1. Siemię ma za zadanie skleić całość. Można spróbować z bananem czy musem jabłkowym. Choć wtedy będą bardziej wilgotne zapewne. Ewentualnie zmielony słonecznik.

  3. a mi wyszły gorzkie :( do tego szklanka mleka to za dużo, dałam 3/4 i musiałam uzupełnić 100g mąki migdałowej :(

  4. Ago, dwa dni minęła a już drugi Twój przepis wypróbowany (poprzedni – makowiec –
    bardzo smakował, choć był mało słodki dla mamy, więc sobie nałożyła na niego miodku). A te kokosanko-sezamki są też DOSKONAŁE! Jedyny minus – nie mam w moim piekarniku termoobiegu i mimo 25 minut nie są takie rumiane jak na Twoim zdjęciu. Dopiekam teraz z podwyższoną temp. do 180. Pozdrowienia i wyrażam nieustające zachwyty nad Twoim blogiem i fotosami – dzieła sztukI!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (34 głosów, średnia: 4,88 z 5)
Loading...