Potrawka z bakłażanem, batatem, czerwoną fasolą serwowana z kaszą jaglaną – danie dla zabieganych

Czasem zastanawiam się, czy wrzucać tu wszystkie moje przepisy, bo są bardzo proste (momentami wręcz banalne). Niemniej Wasze ciepłe odezwy wskazują na to, że nie tylko ja lubię proste jedzenie więc i tym razem się nie powstrzymam.

Ostatnio miałam kilka bardzo pracowitych dni. Gotowałam bardzo szybko bądź… nie gotowałam. Kulminacja zapracowania miała miejsce w niedzielę, kiedy to zorientowałam się, że z okazji Zielonych Świątek sklepy są zamknięte, a lodówka pusta. Dopiero w poniedziałek uzupełniłam nieco moją lodówkę, ale fajerwerków i tak nie było, bo czasu na pichcenie brak.

Dziś zatem prezentuję Wam przepis na szybko, zdrowo, kolorowo. Ewidentnie nadaje się do kategorii „resztki z tygodnia”, bo łapaliśmy w locie wszystko, co było do łapania i tak powstało to jakże wysublimowane danie. ;-) Nie macie wszystkich składników? Zupełnie nieistotne! Czarujcie z tymi, które macie.

Na co?

Na bardzo szybki obiad, kolację, do zapakowania na wycieczkę (ja zawsze ładuję w termosy). Zerknij na moje pozostałe przepisy na gulasz bez mięsa.

Czego potrzebujesz?

Koniecznie potrzebny jest wok. Sprawdza mi się najlepiej w przypadku takich dań „resztkowych”. Polecam.
Przyda się także obieraczka do warzyw, bo musimy obrać szybko i sprawnie marchew i batata.

Składniki:

  • 0,5 małego lub średniego batata,
  • 2 marchewki,
  • 2 bakłażany,
  • 2 papryki czerwone,
  • 4 ząbki czosnku
  • fasola czerwona w ilości 1 szklanki ugotowanej uprzednio fasoli lub puszkowanej (dla zabieganych),
  • garść oliwek zielonych bez pestek,
  • 5 kopiastych łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (pasta = zmiksowane/ zblendowane suszone pomidory),
  • zioła i przyprawy: dużo świeżego tymianku i (równie świeżego) oregano, sól, pęczek zielonej pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Marchew i batata obieramy i myjemy, następnie kroimy w drobne kostki. Dusimy w wodzie z dodatkiem oliwy.
W tym czasie myjemy, a następnie kroimy w kostkę bakłażany. Dorzucamy je do marchwi i batatów i dusimy dalej, ewentualnie dolewając niewielkie ilości wody.
Gdy warzywa lekko zmiękną (piszę „lekko”, bo nie lubię „papki”) dodajemy pokrojoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, a także drobno pokrojone oliwki i pastę z pomidorów suszonych. Dorzucamy również wszystkie zioła (nie żałujmy ich – ma być aromatycznie!)  za wyjątkiem pietruszki. Wszystko mieszamy razem z ugotowaną fasolą (lub taką z puszki uprzednio porządnie przepłukaną) i dusimy dalej.
Po kilku-kilkunastu minutach (czas zależy od Waszych preferencji) kończymy duszenie i posypujemy wszystko lekko solą i drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Podajemy z kaszą jaglaną (koniecznie przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną), gryczaną lub z ryżem.

Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na potrawkę warzywną.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

10 odpowiedzi na “Potrawka z bakłażanem, batatem, czerwoną fasolą serwowana z kaszą jaglaną – danie dla zabieganych”

Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Kipi kasza" na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)

Jest Pani moim zdaniem genialna! Pyyyycha potrawka! Moj 10-miesięczny synek zajadał ze smakiem, oderwać go nie mogliśmy jemu nie dodałam tylko oliwek i soli, z mężem najedliśmy sie bardzo. Jak już mówiłam jest Pani genialna. Uwielbiam tego bloga i dziękuje!

Maaasakra kocham Cię ! Jak ja bym chciała ,żeby moja mama od dziecka mi wpajała takie przepisy , a teraz sama muszę się z tym mierzyć, ale dobrze że przychodziz pomocą, szybkich i łatwych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *