Dzisiejszy obiad jest tym, czym jest, zupełnie przypadkiem. Miniony weekend minął mi bardzo pracowicie, a lodówka nie była zaopatrzona tak, jakbym sobie tego życzyła. Niemniej daliśmy radę i wygrzebaliśmy trochę „resztek”.
Na co?
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 300 g tofu,
- 1 szklanka płatków gryczanych,
- 3 łyżki lnu złocistego
- 4-5 łyżek sosu sojowego (u nas bezglutenowego, z obniżoną zawartością soli),
- majeranek,
- oliwa z oliwek.
sos
- 2 spore marchewki,
- 2 cebule,
- 8-10 łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (czyli zblendowanych wraz z odrobiną oliwy suszonych pomidorów),
- zioła i przyprawy: sól, świeża bazylia, tymianek, oregano lub inne ulubione zioła, 1 pęczek pietruszki,
- oliwa
- makaron spaghetti (u nas bezglutenowy) lub wybrana kasza.
Przygotowanie:
Tofu rozgniatamy dłońmi.
Dodajemy do niego płatki gryczane, 3 łyżki uprzednio zmielonego lnu, sos sojowy, dużą ilość majeranku (garść). Wszystko dokładnie mieszamy z oliwą. Musimy jej dodać tyle, aby dokładne wymieszanie i sklejenie masy było możliwe.
Formujemy klopsy i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
Z podanej ilości wychodzi ok. 12 pulpecików.
Cebule obieramy i drobno kroimy. Dusimy je w oliwie wymieszanej z wodą. Gdy cebula się udusi, dodajemy umytą i obraną marchew (ja potraktowałam ją obieraczką do warzyw i w ten sposób powstały marchwiowe paski).
Dusimy wszystko, w razie potrzeby dolewając wody.
Gdy marchew lekko zmięknie dodajemy zioła i pastę z suszonych pomidorów. Dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dorzucamy sól i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Pulpety podajemy w głębokim sosie lub tak jak ja: jako dodatek do makaronu i sosu.
Pulpety same w sobie są dość neutralne, więc nie zdominują smaku i doskonale sprawdzą się jako dodatek do aromatycznego sosu pomidorowego lub zupy.
14 odpowiedzi na “Pulpety wegańskie podawane z sosem pomidorowym i spaghetti”
świetny pomysł! takie pulpeciki w zdrowej, wegańskiej wersji szczerze uwielbiam, także z przyjemnością zapisuję przepis i mam nadzieję, że wykorzystam jak najszybciej :)
Pulpety jako dodatek do sosu i makaronu robiłam po raz pierwszy. Zawsze jednak podawałam pulpety w innej formie. I w sumie na pewno powtórzę to "zajście" jeszcze wielokrotnie. :-)
Czemu służy dodanie płatków gryczanych i czy jest konieczne? Można je czymś zastąpić?
Można zastąpić jaglanymi. A czemu służy? Smakowi, urozmaiceniu i wartościom odżywczym. Innych wyjaśnień brak. Oczywiście można zrobić pulpety z samego tofu, ale to takie nuuuuudne. ;-)
A można, zamiast płatków, dodać kaszę gryczaną, już ugotowaną?
Pewnie można, bo w miłości i w kuchni wszystkie chwyty dozwolone. :-)
danie zaliczone do tanich? tofu nie jest tanie :/
tofu to 4 zl. a zrobisz z niego 12 pulpetow
Czy zamiast lnu może być siemię lniane?
len=siemię lniane :)
Czy na diecie bezglutenowej można jeść mięso ?
Można – o ile dania czy produkty mięsne nie zawierają dodatku glutenu (ma to miejsce często w przypadku przetworów mięsnych – trzeba czytać etykiety, jeśli istnieje konieczność diety bezglutenowej).
Witam,widzę,że przepis zamieszczony dawno,ale może uda mi się otrzymać odpowiedź na pytanie…Zrobiłam pulpeciki,ale jest ich za dużo jak dla mnie.Ile takie niepieczone pulpeciki można przechowywać w lodówce pod przykryciem?będę wdzięczna za odpowiedź.
Myślę, że do 3 dni. Nigdy ich nie mroziłam, ale spróbuj testowo z jednym i sprawdź, jaki będzie po rozmrożeniu. Może to będzie rozwiązanie? Pozdrawiam!