Waniliowe muffiny z dynią – wegańskie, bezglutenowe z kokosową nutą

Dziś muffiny z dynią. Są bardzo sycące i naturalnie słodkie. Zrobiłam je na bazie dyni piżmowej, którą akurat dysponowałam, jednak równie dobrze możesz je zrobić ze zwykłej dyni, marchwi, buraka, słodkiego ziemniaka (batata) etc.
Waniliowe muffiny z dynią - wegańskie, bezglutenowe z kokosową nutąNa co?

Na słodkie śniadanie, podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy też pracy.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, foremek na muffiny, tarki do warzyw/ blendera, dużej miski do wymieszania ciasta.

Składniki:

  • 2 szklanki rozdrobnionej dyni piżmowej (startej na tarce lub rozdrobnionej blenderem),
  • 1 szklanka mąki gryczanej (niepalonej),
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka napoju ryżowego z wapniem (lub innego wegańskiego),
  • 0,5 szklanki rodzynków (niesiarkowanych),
  • 2 duże łyżki płatków lnianych (jeśli nimi nie dysponujesz użyj zmielonego siemienia lnianego),
  • 1-2 małe łyżeczki zmielonej wanilii,
  • 3 duże łyżki syropu klonowego,
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego,
  • szczypta soli.
Waniliowe muffiny z dynią - wegańskie, bezglutenowe z kokosową nutą

Przygotowanie:

Dynię piżmową dokładnie myjemy, obieramy (ja zrobiłam to przy pomocy obieraczki do warzyw), oczyszczamy z pestek, rozdrabniamy przy pomocy blendera lub tarki do warzyw.
Dynię mieszamy z mąką, wiórkami, roślinnym napojem, rodzynkami, płatkami lnianymi, wanilią, syropem klonowym, olejem kokosowym i szczyptą soli. Wszystko musimy bardzo dokładnie wymieszać.
Powstałe ciasto nakładamy do foremek na muffiny (jeśli nie są silikonowe należy je wysmarować np. olejem kokosowym) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut (góra – dół).
Waniliowe muffiny z dynią - wegańskie, bezglutenowe z kokosową nutą
Waniliowe muffiny z dynią - wegańskie, bezglutenowe z kokosową nutą
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

8 odpowiedzi na “Waniliowe muffiny z dynią – wegańskie, bezglutenowe z kokosową nutą”

Smaczne muffinki. Raz zrobiłam z pure dyniowego i dodałam bardzo mało mleka i też wyszły pyszne. A teraz właśnie robię z kawałkami dyni. Dzięki.

Są super! Jak wszystkie przepisy na tej stronie;-). Dałam puree dyniowe z pomarańczą, bo takie miałam już zrobione. Zamiast wiórków wsypałam płatki owsiane, a za wanilię – trochę anyżu. Wszystkie przepisy z bloga jak na razie mi wyszły i jestem zachwycona. Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *