Bajaderki z fasoli azuki – wegańskie, bezglutenowe i bez cukru

Bajaderka to ulubione ciacho mojego dzieciństwa. Pamiętam, że je uwielbiałam i radośnie pałaszowałam niezależnie od tego, co w nim było i ile na ten temat wiedziałam. ;-)

Bo bajaderka według Wikipedii to: „(…) kuliste (rzadziej prostokątne) ciastko wytwarzane na bazie odpadów cukierniczych (np. okrawków ciastek deserowych), z dodatkiem kakao, rumu, czekolady, orzeszków ziemnych lub wiórków kokosowych.”

U mnie „odpadów cukierniczych” nie było, ale mam skromną nadzieję, że nie powstrzyma to Was przed analizą i doświadczeniem przepisu. Jak zwykle jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania.

Bajaderki z fasoli azuki - wegańskie, bezglutenowe i bez cukru

Na co?

Takie wegańskie bajaderki z fasoli sprawdzą się na deser, na przegryzkę (w domu, w pracy, w szkole, w podróży). Bajaderki są także świetne przed i po treningu. Bardzo energetyczne. Mają moc! ;-) A sama fasola adzuki (zwana również azuki) chyba nie wymaga przedstawienia? Na szybko: znakomicie „odnajduje się” w słodyczach. Kolorem przypomina znaną nam czerwoną fasolę, ale jest zdecydowanie mniejsza. Ma sporo żelaza i kwasu foliowego więc wszyscy anemicy marsz do sklepu po fasolę azuki!
Wegańskie i bezglutenowe domowe bajaderki z fasoli azuki

Czego potrzebujesz?

Wegańskie bajaderki z fasoli wymagają: piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia, dużej miski, blendera (dowolnego – ja użyłam kielichowego), młynka do mielenia ziaren (lub innego wysokoobrotowego urządzenia).
Wegańskie i bezglutenowe domowe bajaderki z fasoli azuki bez cukru

Wegańskie bajaderki z fasoli – składniki:

1 grupa składników
  • 1 szklanka suchej fasoli azuki (adzuki),
  • ok. 20 suszonych daktyli,
  • 2 szklanki roślinnego napoju (ja użyłam ryżowego z wapniem),
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao,
  • porządna szczypta wanilii.
2 grupa składników
  • 2 szklanki łuskanego słonecznika,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego (niemielonego),
  • szczypta soli.
bezglutenowe domowe bajaderki z fasoli azuki zdrowe słodkości

Wegańskie bajaderki z fasoli – przygotowanie:

Jeśli napiszę, że macie wszystko rozdrobnić, wymieszać i upiec to nie uwierzycie? OK, w takim razie nieco dokładniej, żeby nie było, że przepisu nie ma.
Fasolę adzuki gotujemy do miękkości. Studzimy.
Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez co najmniej godzinę.
Odlewamy wodę i blendujemy daktyle z roślinnym napojem, kakao i wanilią. Następnie dodajemy fasolę i miksujemy wszystko na gładki krem.
Składniki z 2 grupy mielimy w młynku lub innym urządzeniu i dokładnie mieszamy (proponuję nie mielić „w pył”). Łączymy je z powstałym kremem i ponownie dokładnie mieszamy.
Formujemy kule, które mieszczą się w dłoni i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut (góra – dół).
Smacznego!
Tu znajdziesz jeszcze inne zdrowe przekąski.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

13 odpowiedzi na “Bajaderki z fasoli azuki – wegańskie, bezglutenowe i bez cukru”

Kinga, używam takiego, które jest certyfikowane pod kątem bezglutenowości. Jeśli nie masz „glutenowego” problemu to polecam kupować na pewno niemielone i spożywać bezpośrednio po zmieleniu. Jeśli tak się nie da to przechowywać zmielone w lodówce. Czasem mam len złocisty, czasem brązowy- równie. Brązowy jest tańszy w każdym razie. ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *