Lemoniada arbuzowo-miętowa – idealna na upał, na pragnienie i na leniwy wieczór

Dziś kolejna lemoniada, która doskonale gasi pragnienie, a smakuje tak wybornie, że w sumie mogłaby tego pragnienia nie gasić. Piłabym i piła…. A najlepsze: przygotowana z sercem (dosłownie i w przenośni) przez agowego męża.

zdrowa lemoniada arbuzowo-miętowa prosty przepis na upał

Na co?

Taka lemoniada arbuzowa to świetny napój na upały, na leniwe popołudnie i wieczór.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania takiej lemoniady arbuzowej będziesz potrzebować blendera (my użyliśmy kielichowego), wyciskarki do cytrusów (wystarczy plastikowa, ręczna).

Lemoniada arbuzowa – składniki:

  • 0,5 dużego arbuza (ok. 2,5 kg),
  • 1 cytryna lub limonka,
  • garść świeżej mięty.
Lemoniada arbuzowo-miętowa prosty przepis wegański

Lemoniada arbuzowa – przygotowanie:

Z połowy arbuza łyżką wygrzebujemy miąższ i po usunięciu pestek (my usuwamy, bo nie przepadamy) wkładamy wszystko do blendera.
Na koniec wlewamy do blendera pozostały sok bezpośrednio z arbuza. Ta opcja jest zdecydowanie lepsza niż tradycyjne obieranie i krojenie arbuza gdyż wtedy traci się zbyt dużo rewelacyjnego soku.
Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny, a także garść mięty. Wszystko blendujemy.
Pijemy! Takie proste, a takie pyszne!
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Lemoniada arbuzowo-miętowa – idealna na upał, na pragnienie i na leniwy wieczór”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *