Hummusowa pasta z soczewicy vel sos lub dip do warzyw

Dziś pasta z czerwonej soczewicy o wspaniałym, sezamowym aromacie, która w wolnych chwilach przejmuje w naszej kuchni także rolę sosu „serowego” do tarty czy też dipu do warzyw. Jej gęstość można samodzielnie regulować.

hummusowa-pasta-z-soczewicy-zdrowa-weganska-bezglutenowa-4

Na co?

Na chleb, do warzyw pokrojonych w kawałki, do tarty czy pizzy w roli „sosu”.

Czego potrzebujesz?

Młynka do zmielenia sezamu (chyba, że Twój blender ma super moc), blendera.

hummusowa-pasta-z-soczewicy-zdrowa-weganska-bezglutenowa-6

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (ok. 100 g suchej),
  • 3 niewielkie cebule,
  • 2 duże łyżki białego sezamu niełuskanego (jeśli lubisz sezam, możesz i więcej!),
  • oliwa z oliwek (ilość preferowana, ok. 1 – 4 łyżki),
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól.

hummusowa-pasta-z-soczewicy-zdrowa-weganska-bezglutenowa-5

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy do miękkości i studzimy.

Cebule obieramy, kroimy, dusimy w wodzie i studzimy.

Sezam mielimy w młynku do ziaren.

Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli zależy nam, aby pasta była rzadsza, dodajemy więcej oliwy oraz cebulkę wraz z jej sokiem. Jeśli wolimy bardziej gęstą pastę – mniej oliwy, a sok z cebuli trzeba odparować całkowicie. Smacznego!

Jeśli szukasz inspiracji to zerknij na moje pomysły na hummus.

hummusowa-pasta-z-soczewicy-zdrowa-weganska-bezglutenowa-3

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *