Pieczarkowe, wegańskie kotleciki z piekarnika – bezglutenowe oczywiście

Zauważyliście już, że jestem leniwa? Chyba nigdy nie zdobędę się na kotlety smażone tradycyjnie, na patelni. Po pierwsze smażenie nie należy do najzdrowszych rozwiązań, a po drugie: mnie się po prostu nie chce! Po co się męczyć, skoro piekarnik cię wyręczy?

weganskie-bezglutenowe-kotlety-pieczarkowe-2

Na co?

Na obiad lub kolację – wedle uznania. Jak to kotleciki. ;-) Koniecznie zerknij na pozostałe wegańskie kotlety na blogu.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika i blachy wyłożonej papierem do pieczenia, młynka do zmielenia siemienia lnianego, dużej miski do wyrobienia masy na kotlety.

weganskie-bezglutenowe-kotlety-pieczarkowe-4

Składniki:

  • ok. 18-20 sztuk małych pieczarek,
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
  • 4 kopiaste łyżki mąki gryczanej,
  • 4 łyżki siemienia lnianego,
  • 150 g kiełków roślin strączkowych (jeśli nie dysponujesz dodaj analogiczną ilość ugotowanych roślin strączkowych, np. soczewicy),
  • 2 duże cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła i przyprawy: sos sojowy (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli), zioła prowansalskie, majeranek.

weganskie-bezglutenowe-kotlety-pieczarkowe-3

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy i dusimy w niewielkiej ilości oliwy i wody.

Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Siemię lniane mielimy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki wymienione w przepisie.

Wyrabiamy masę na kotlety (ręką). Na koniec dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy ponownie.

Formujemy niewielkie kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut (góra – dół). Odwracamy kotlety na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.

Podajemy z czym chcemy. Ja podałam z fasolką szparagową i brokułami gotowanymi na parze. Pychota! Z podanej ilości wyjdzie Wam pełna blaszka kotlecików.

Tu znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.
weganskie-bezglutenowe-kotlety-pieczarkowe-1

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

18 odpowiedzi na “Pieczarkowe, wegańskie kotleciki z piekarnika – bezglutenowe oczywiście”

Wczoraj zrobiłam te kotleciki – są przepyszne! Dziękuję za przepis… :) Pozdrawiam, Dorota

Kotleciki zrobione,prawie wszystkie już zjedzone.Jak dla mnie rewelacja.Muszę przestrzegać diety bezglutenowej i ,bezkazeinowej ,a o takie przepisy jest dość trudno.Dzięki!!!

Dziś robię je już drugi raz , pikanterii smakowej dodała szałwia….wspaniałe ….dzięki za inspirację :)

Witaj Aguś! Dzisiaj zrobiłam Twoje kotleciki, a że straszna zołza jestem, trochę pozmieniałam i zrobię jeszcze ich inne wersje. Podstawa, jest kapitalna (jaglana,pieczarki ,mąka i cebula). Ja dodałam czerwonej coczewicy i zamiast ziół kminek mielony oraz drobno pokrojona paprykę czerwona i natkę pietruszki. Konsystencja rewelka kleiło sie przepysznie …. Moja córka stwierdziła, że z musztardą smakują jak kaszanka ; )))…Buziaki

Czy da się takie kotlety usmażyć? Mój piekarnik jest stary i jego termometr żyje swoim życie a i opcję mam tylko dół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *