Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Kotlety buraczano-jaglane à la mielone

Dziś propozycja dla tych, którzy chcą roślinnymi sposobami osiągnąć efekt tzw. „mielonych”, a więc kotletów dość często obecnych na stołach mięsożerców. Smakowo wyszły bardzo dobre, wyraziste i „zbite” jak tradycyjne, mięsne mielone. Ta zbita struktura była szczególnie wyczuwalna po ostygnięciu. Nadają się wspaniale na obiad na następny dzień.

kotlety-buraczano-jaglane-weganskie-zdrowe-1

Na co?

Na obiad: jako dodatek do ziemniaków i surówki bądź jako burger (wtedy należy zrobić nieco większe).

Czego potrzebujesz?

Blendera, miski, piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 2 niewielkie buraki uprzednio upieczone w skórce,
  • 7 kawałków suszonych pomidorów,
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek (lub nieco mniej),
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (= 1 szklanka suchej),
  • 2 niewielkie cebule,
  • 1 szklanka mąki gryczanej (z gryki niepalonej),
  • zioła i przyprawy: duża ilość lubczyku, duża ilość natki pietruszki, sól morska lub himalajska.

kotlety-buraczano-jaglane-weganskie-zdrowe-4

Przygotowanie:

Ostudzone buraki obieramy ze skórki. Miksujemy je razem z oliwą, obranym czosnkiem i suszonymi pomidorami. Nie musimy zmiksować tego wszystkiego na gładki sos. U mnie (jak widać na zdjęciach) uchowały się kawałki czosnku. ;-)

Do powstałej masy dodajemy kaszę jaglaną, obrane, pokrojone, a następnie zeszklone i ostudzone cebule oraz zioła i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

Stopniowo dosypujemy mąkę, bardzo dokładnie mieszając. Finalnie powinna powstać jednorodna i jednobarwna masa, która się całkiem dobrze klei.

Z masy formujemy kotlety (powinny być płaskie) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra – dół), odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut.

Koniecznie zerknij na pozostałe wegańskie kotlety na blogu.

kotlety-buraczano-jaglane-weganskie-zdrowe-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

4 komentarzy do “Kotlety buraczano-jaglane à la mielone”

  1. Czy jest jakas inna maka ktora moglabym zastapic gryczana? Nie mam jej niestety w kuchni :( Jak dlugo buraczki maja sie piec w piekarniku aby byly dobre?

    1. Beata, myślę, że inna mąka też się sprawdzi. :-) Zależy od buraków. Ja piekę zwykle w skórkach w temp. 150-180 stopni przez 1-1,5 h. Jeśli są małe – krócej, jeśli duże i stare to dłużej. Młode buraki to już w ogóle inna historia. Pozdrawiam!

    1. Ja też robiłam małe kotleciki (patrz: zdjęcie, na którym widać palce). Wielkość kotletów i ilość składników możesz dostosować do swoich potrzeb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (45 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...