Ciastka owsiano-migdałowe z aronią, pełne owocowej słodkości

Dziś zdrowe ciasteczka, które powstały niebywale spontanicznie. Dostałam od swojej najukochańszej sąsiadki aronię… Dużo aronii. I w związku z tym aronia musi być!

Ciastka-owsiano-migdalowe-z-aronią-z-aronia-bez-cukru-zdrowe-3

Na co?

Na pyszny podwieczorek, deser, do pracy i szkoły.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika i blachy wyłożonej papierem do pieczenia, młynka lub jakiegoś urządzenia wysokoobrotowego do zmielenia migdałów i siemienia lnianego, a także tarki do marchewki i jabłka (tzw. duże oczka) – choć tu nada się także każdy inny sprzęt, który warzywa rozdrabnia „surówkowo”.

Ciastka-owsiano-migdalowe-z-aronią-z-aronia-bez-cukru-zdrowe-1

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (u nas bezglutenowych),
  • 1 szklanka migdałów (w całości),
  • 1,5 – 2 szklanki aronii,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 małe jabłka,
  • 1 banan,
  • 10 łyżek syropu klonowego,
  • 2 kopiaste łyżki siemienia lnianego (niemielonego),
  • szczypta cynamonu,
  • 10 śliwek suszonych (niesiarkowanych oczywiście),
  • olej rzepakowy rafinowany (1-3 łyżki).

Ciastka-owsiano-migdalowe-z-aronią-z-aronia-bez-cukru-zdrowe-7

Przygotowanie:

Suche składniki (płatki, uprzednio zmielone migdały i siemię lniane, cynamon) dokładnie mieszamy.

Marchew i jabłko trzemy na tarce, banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do suchych składników wraz z posiekanymi śliwkami suszonymi, syropem klonowym i olejem (ilość taka, aby nam się ciasto zaczęło lekko kleić), porządnie wszystko mieszając.

Ciastka-owsiano-migdalowe-z-aronią-z-aronia-bez-cukru-zdrowe-8

Na koniec dodajemy aronię – mieszamy również. Formujemy ciastka (ja najpierw formuję kulkę, a następnie ją „spłaszczam” i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni (góra – dół) przez 20 minut. Delikatnie obracamy je na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Jemy po ostudzeniu.

Ciastka-owsiano-migdalowe-z-aronią-z-aronia-bez-cukru-zdrowe-5

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

22 odpowiedzi na “Ciastka owsiano-migdałowe z aronią, pełne owocowej słodkości”

prze py szne !!! sycące, idealne do kawy (zbożowej) – przepis prosty, składniki na stanie – warto wypróbować

Pychota! Zrobilam wczoraj wieczorem i wlasnie wcinamy na sniadanie z kawa. Mezus zjadl prawie cala blaszke, a ciasteczka mialy byc tez na podwieczorek :) Zamiast sliwek – bo nie mialam – dalam posiekane morele.

Dysponuje duza iloscia aronii suszonej. I tak sie zastanawiam czy suszona da rade sie w wypiekach? I w sumie oprocz pysznej herbatki aroniowej do czegos jeszcze mozna ja uzyc ? Bylabym wdzieczna za podpowiedzi :)

a co zamiasta aronii? nie wiedziałam na targu aronii… borówek chyba też już nie ma… może jagody? a siemię lniane? podobno niezmielone po prostu przechodzi przez nasz układ pokarmowy nietkniętne… może lepiej zmielić przed wymieszaniem? chyba, że „uprzednio zmielone” tyczy się również siemienia, a nie tylko migdałów? :P

cyt. z fragmentu „czego potrzebujesz”: „jakiegoś urządzenia wysokoobrotowego do zmielenia migdałów i siemienia lnianego”. Mielimy więc. :)
A zamiast aronii inne owoce. Ja robię różne wariacje podobnych ciasteczek i wrzucam co mam. :)

Laktozy w moich przepisach nie ma – bo mleka zwierzęcego brak.
Niemniej w przypadku nietolerancji fruktozy należy dietę skonsultować z dietetykiem – szczególnie jeśli objawy są nasilone lub mowa o wrodzonej fruktozemi.
Owoców jest w moich przepisach sporo.

Mam bardzo male doswiadczenie w pieczeniu ciasteczek, wiec pytanie moze raczej z tych glupich ;) czy platki owsiane zalewamy goraca woda zeby nasiakly i zmiekly przed wymieszaniem ze zmielonymi migdalami itd? czy maja byc suche?
z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *