Dziś zdrowe ciasteczka, które powstały niebywale spontanicznie. Dostałam od swojej najukochańszej sąsiadki aronię… Dużo aronii. I w związku z tym aronia musi być!
Na co?
Na pyszny podwieczorek, deser, do pracy i szkoły.
Czego potrzebujesz?
Piekarnika i blachy wyłożonej papierem do pieczenia, młynka lub jakiegoś urządzenia wysokoobrotowego do zmielenia migdałów i siemienia lnianego, a także tarki do marchewki i jabłka (tzw. duże oczka) – choć tu nada się także każdy inny sprzęt, który warzywa rozdrabnia „surówkowo”.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (u nas bezglutenowych),
- 1 szklanka migdałów (w całości),
- 1,5 – 2 szklanki aronii,
- 2 małe marchewki,
- 2 małe jabłka,
- 1 banan,
- 10 łyżek syropu klonowego,
- 2 kopiaste łyżki siemienia lnianego (niemielonego),
- szczypta cynamonu,
- 10 śliwek suszonych (niesiarkowanych oczywiście),
- olej rzepakowy rafinowany (1-3 łyżki).
Przygotowanie:
Suche składniki (płatki, uprzednio zmielone migdały i siemię lniane, cynamon) dokładnie mieszamy.
Marchew i jabłko trzemy na tarce, banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do suchych składników wraz z posiekanymi śliwkami suszonymi, syropem klonowym i olejem (ilość taka, aby nam się ciasto zaczęło lekko kleić), porządnie wszystko mieszając.
Na koniec dodajemy aronię – mieszamy również. Formujemy ciastka (ja najpierw formuję kulkę, a następnie ją „spłaszczam” i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni (góra – dół) przez 20 minut. Delikatnie obracamy je na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Jemy po ostudzeniu.
22 odpowiedzi na “Ciastka owsiano-migdałowe z aronią, pełne owocowej słodkości”
prze py szne !!! sycące, idealne do kawy (zbożowej) – przepis prosty, składniki na stanie – warto wypróbować
:)
ciasteczka jak marzenie, nic tylko robić i chrupać! :)
Smacznego! :)
Pychota! Zrobilam wczoraj wieczorem i wlasnie wcinamy na sniadanie z kawa. Mezus zjadl prawie cala blaszke, a ciasteczka mialy byc tez na podwieczorek :) Zamiast sliwek – bo nie mialam – dalam posiekane morele.
I super! :) :*
Dysponuje duza iloscia aronii suszonej. I tak sie zastanawiam czy suszona da rade sie w wypiekach? I w sumie oprocz pysznej herbatki aroniowej do czegos jeszcze mozna ja uzyc ? Bylabym wdzieczna za podpowiedzi :)
Ala trudno mi powiedzieć. Aronii suszonej nie używałam do ciastek. Próbuj, ale dałabym jeszcze jakiś surowy owoc. Pozdrawiam :)
a co zamiasta aronii? nie wiedziałam na targu aronii… borówek chyba też już nie ma… może jagody? a siemię lniane? podobno niezmielone po prostu przechodzi przez nasz układ pokarmowy nietkniętne… może lepiej zmielić przed wymieszaniem? chyba, że „uprzednio zmielone” tyczy się również siemienia, a nie tylko migdałów? :P
cyt. z fragmentu „czego potrzebujesz”: „jakiegoś urządzenia wysokoobrotowego do zmielenia migdałów i siemienia lnianego”. Mielimy więc. :)
A zamiast aronii inne owoce. Ja robię różne wariacje podobnych ciasteczek i wrzucam co mam. :)
Dzisiaj piekłam ciasteczka ale aronię zastąpiłam żurawiną i wiśniami, ciastka wyszły rewelacyjne
Cieszę się. Na zdrowie!
Czy można prosić o jakaś modyfikację dla dziecka z nietolerancją fruktozy i laktozy ?
Laktozy w moich przepisach nie ma – bo mleka zwierzęcego brak.
Niemniej w przypadku nietolerancji fruktozy należy dietę skonsultować z dietetykiem – szczególnie jeśli objawy są nasilone lub mowa o wrodzonej fruktozemi.
Owoców jest w moich przepisach sporo.
Mam bardzo male doswiadczenie w pieczeniu ciasteczek, wiec pytanie moze raczej z tych glupich ;) czy platki owsiane zalewamy goraca woda zeby nasiakly i zmiekly przed wymieszaniem ze zmielonymi migdalami itd? czy maja byc suche?
z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)
Nie, nie trzeba namoczyć. Jak w przepisie: mieszamy suche składniki :)
Czy zamiast syropu klonowego można użyć miodu?
Tak, choć smak się minimalnie będzie wtedy zapewne różnił. Syrop klonowy jest specyficzny.
Nie wiem, co zrobiłam nie tak, ale moje wyszły po tych trzydziestu minutach surowe w srodku :(
Nie wiem, co znaczy dla Ciebie surowe, bo one w środku mogą być delikatnie wilgotne. Może za duże i za grube były skoro określiłaś je jako surowe?
Skonczyly mi sie migdaly Czy moge je czyms zastapic?
Można tu próbować z różnymi sypkimi składnikami, ale oczywiście smak się wtedy zmieni i pewnie konsystencja też. :)