Dlaczego „curry” z fasolą mung? Lubię ją bardzo. Jest nieco lżej strawna od innych typów fasoli. Jest źródłem witamin (A, B, C, E) i składników mineralnych. Uwielbiam również warzywne potrawki, gulasze i potrawy jednogarnkowe. Są pyszne, zdrowe i naprawdę nie trzeba wiele czasu, aby je przygotować.
Na co?
Sprawdzi się jako odżywczy obiad i zdrowa kolacja.
Czego potrzebujesz?
Potrzebny nam będzie wok i dodatkowy garnek do ugotowania ryżu, a także tarka do warzyw (tzw. duże oczka).
Składniki:
- 1 szklanka suchej fasoli mung (należy ją namoczyć – najlepiej na kilka godzin, a jeśli jest to niemożliwe to dobrze przepłukać),
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- mały kawałek selera,
- kilka małych, świeżych pomidorów,
- 2 cebule,
- kilka pieczarek,
- kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów (a więc zmiksowanych, suszonych pomidorów),
- szczypiorek (dowolna, preferowana ilość),
- zioła i przyprawy: mieszanka curry (najlepiej pikantna, a jeśli masz tylko stosunkowo łagodną to dodaj ostrej papryki lub pieprzu cayenne), sos sojowy (u mnie bezglutenowy z obniżoną zawartością soli) ew. sól, pęczek natki pietruszki, tymianek, cząber,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, drobno kroimy i dusimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Dolewamy wodę, dorzucamy starte na tarce warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę i seler) i dusimy przez kilka minut.
Dorzucamy uprzednio namoczoną i przepłukaną fasolę mung i dusimy dalej. Gdy fasola jest już lekko miękka (po ok. 15-20 minutach) dodajemy pastę z pomidorów suszonych, pokrojone i obrane pomidory, pieczarki, curry, tymianek i sos sojowy. Dusimy dalej (jak długo to zależy już od preferowanego stopnia rozgotowania fasoli), w razie potrzeby dolewając wodę.
Na koniec wrzucamy pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem i surówkami. U nas taka potrawka sprawdza się idealnie w towarzystwie ryżu.
Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na potrawkę warzywną.
2 odpowiedzi na “Rozgrzewające „curry” z fasolą mung – pyszna potrawka warzywna”
Ile w sumie wody należy dodać podczas przygotowywania potrawki?
Napiszę coś, co wkurza większość osób: na oko. ;) Nigdy nie odliczam wody, bo różne warzywa puszczają różną ilość wody. Najlepiej dać początkowo niewielką ilość wody i dolewać w razie potrzeby w trakcie przygotowywania.