Piernik z selerem (to nie żart) – bez cukru i bez kakao

Są w życiu takie chwile, kiedy w lodówce nie ma wiele, a czasem nie ma prawie nic. Warzywa od teściowej na wykończeniu, ale coś by się zjadło. Otwieram lodówkę, zaglądam, pali się światełko i 2 selery patrzą na mnie z miski. Co ja u licha mam zrobić z dwóch selerów?

Zupy z selera nie chciałam robić, więc zrobiłam piernik. ;-)

piernik-z-selerem-bez-cukru-5

Na co?

Na dziwny deser, podwieczorek, na twórcze zdziwienie, na korzenne, zdecydowane smaki.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, formy (u mnie prostokątna: 25 x 20 cm), papieru do pieczenia, tarki do warzyw (tzw. duże oczka).

Składniki:

  • 2 szklanki startego na tarce (tzw. duże oczka) selera (bez skórki oczywiście),
  • 5 łyżek syropu daktylowego lub więcej (syrop możesz kupić lub po prostu zmiksować uprzednio namoczone daktyle),
  • 1 mała łyżeczka sody,
  • 1 szklanka mąki gryczanej niepalonej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego rafinowanego,
  • 1 szklanka napoju ryżowego z wapniem (niesłodzonego, w porywach do 1,5 jeśli ciasto będzie trudne do wymieszania),
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 niepełna łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • szczypta soli.

piernik-z-selerem-bez-cukru-2

Przygotowanie:

Seler trzemy na tarce (tzw. duże oczka).

Wszystkie suche składniki z przepisu mieszamy, a następnie dodajemy mokre i łączymy wszystko bardzo dokładnie. Ilość mleka ryżowego regulujemy w zależności od gęstości ciasta.

Pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni (opcja góra – dół) przez ok. 60 minut. Jemy po zupełnym ostudzeniu.

piernik-z-selerem-bez-cukru-3

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

8 odpowiedzi na “Piernik z selerem (to nie żart) – bez cukru i bez kakao”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *