„Hummus” z chlorofilem – zzieleniej mimo jesieni

Dziś coś pełnego soczystej zieleni. Tradycyjny hummus jest za każdym razem przeze mnie modyfikowany. Jakoś zawsze mam coś w lodówce, co może być wykorzystane przy jego produkcji.

hummus-z-chlorofilem-zdrowy-chlorella-przepis-szybki-2

Na co?

Hummus sprawdzi się doskonale jako śniadanie (tylko uwaga, bo jest czosnek!), na kolację, na przekąskę, ale również na imprezę.

hummus-z-chlorofilem-zdrowy-chlorella-przepis-szybki-10

Czego potrzebujesz?

Blendera/urządzenia wysokoobrotowego. Warto wcześniej zmielić sezam np. w młynku do kawy, jeśli nie masz urządzenia o dużej mocy.

hummus-z-chlorofilem-zdrowy-chlorella-przepis-szybki-3

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy,
  • garść świeżego szpinaku (50 g),
  • 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food).
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki niełuskanego sezamu,
  • 0,25-0,5 szklanki oliwy (ilość należy modyfikować zgodnie z preferencjami),
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól lub sos sojowy (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli).

hummus-z-chlorofilem-zdrowy-chlorella-przepis-szybki-13

Przygotowanie:

Mielimy sezam.

Najpierw miksujemy liście szpinaku, oliwę, czosnek, sok z cytryny, chlorellę, sól i dodajemy sezam. Do tego wszystkiego stopniowo dodajemy ciecierzycę. Miksujemy możliwie dokładnie (ja nigdy nie miksuję na gładką pastę), a ilość oliwy możemy dowolnie regulować. Na początku możemy dać jej mniej, później nieco więcej – w zależności od mocy naszego sprzętu oraz preferencji smakowo-konsystencyjnych.

Podajemy z pieczywem lub wybranymi, twardymi warzywami pokrojonymi w słupki. Smacznego. :-)

 Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “„Hummus” z chlorofilem – zzieleniej mimo jesieni”

Aga, jesteś genialna z tym dodatkiem szpinaku, kiedyś zrobiłam hummus tylko z chlorellą, ale to nie było to, bo duża ilość chlorelli nie smakuje. Btw jak zapewne wiesz, zielony kolor potraw budzi u tzw. normalnych ludzi (czytaj śmieciożerców) niechęć a nawet odrazę. Wiem to po sobie, gdy przynoszę zielone dania lub koktajle do pracy, ale opinie takich ludzi trzeba po prostu lekceważyć i tyle. Zielone górą.
Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *