Pamiętacie (a może kupujecie jeszcze?) przecierowe soki marchewkowe? Ja pamiętam je z dzieciństwa i okresu dorastania. Piłam ich swego czasu bardzo dużo. Po latach zorientowałam się, że są to produkty mocno dosładzane. Dziś zatem domowa alternatywa.
Oto moja wersja marchewkowo – owocowego soku przecierowego. Jest delikatnie słodki, a do tego pity na ciepło rozgrzewa, co wydaje się być szczególną wartością dodaną w sezonie jesienno – zimowym.
Na co?
Na podwieczorek, na zabranie ze sobą do szkoły lub pracy (w termosie), jako dodatek do innych posiłków.
Tu znajdziesz jeszcze inne pomysły na zdrowe przekąski.
Czego potrzebujesz?
Urządzenia wysokoobrotowego lub blendera.
Składniki:
- ok. 4 marchewki (250 g po obraniu; zerknij na moje pozostałe przepisy z marchewki),
- ok. 3 duże jabłka (250 g po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych),
- ok. 3 banany (250 g po obraniu),
- sok z 1 cytryny (ok. 50 g soku – możesz mniej, jeśli lubisz słodsze soki),
- 3 – 4 plasterki świeżego imbiru,
- 1/3 małej łyżeczki cynamonu,
- 1/4 małej łyżeczki kurkumy,
- 700 ml wody (ilość wody oczywiście możesz modyfikować, jeśli uznasz, że wolisz bardziej lub mniej gęsty sok).
Przygotowanie:
Marchew i owoce myjemy, obieramy i kroimy w kawałki.
Marchew rozdrabniamy w naszym sprzęcie, a następnie gotujemy w części wody (200-300 ml) przez ok. 10 minut pod częściowym przykryciem.
Do ugotowanego „kompotu marchwiowego” ;) dodajemy pozostałe składniki i miksujemy/blendujemy na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 – 2 minuty.
Dodajemy do wszystkiego pozostałą część wody i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut. Mieszamy porządnie.
Po zakończeniu gotowania, możemy zdjąć łyżką powstałą pianę. Sok przelewamy do szklanek/kubków lub słoików/butelek. Zawekowany sok wytrzyma bez problemu kilka dni w lodówce.
Uwaga! Sprawdź poziom słodkości po ugotowaniu. W razie gdyby sok był dla Ciebie za kwaśny dodaj np. syropu daktylowego. Smacznego. :-)
Zerknij na moje pozostałe pomysły na bezglutenowe podwieczorki dla dzieci.
4 odpowiedzi na “Rozgrzewający sok przecierowy à la Kubuś”
Czy można nie dawać marchewki ?:) Stosuje lek na trądzik o nazwie Izotek i nie mogę spożywać marchewek :)
Obawiam się, że bez marchewki to już nie będzie to. :)
Świetny pomysł, ale czy gotowanie soku nie doprowadzi do znacznych strat witamin?
Każda obróbka termiczna powoduje jakieś straty. :) Trzeba z tym żyć. I np. witaminę C „nadrobić” w innym posiłku. ;)