Dlaczego z supermocami? Bo są tu dwa „superfoodsy”: czosnek i chlorella. Sałatka jest w przygotowaniu bardzo prosta i pyszna.
Na co?
To świetna, pyszna i zdrowa kolacja. Na śniadanie nie polecam – jedną z supermocy czuć na odległość. ;-)
Czego potrzebujesz?
Będzie potrzebny wok lub duża patelnia i garnek.
Składniki:
do sałatki
- 500 g małych pieczarek,
- 1 duża, czerwona papryka,
- kawałek pora,
- 1 opakowanie kiełków roślin strączkowych (150 g),
- ryż basmati ugotowany na sypko (1-2 szklanki ugotowanego ryżu – wedle uznania; koniecznie zerknij na moje pozostałe dania z ryżem),
- pół pęczka pietruszki,
- kilka ząbków czosnku (ok. 2-5),
- odrobina soku z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- zioła i przyprawy: sól.
do sosu / dressingu
- 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food).,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 0,5 łyżki sosu sojowego (u nas bezglutenowego),
- 1-2 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy bardzo dokładnie (w całości). Podsmażamy je na oliwie z oliwek, dodajemy drobno posiekany por, kiełki i chwilę podduszamy, a następnie (gdy wszystko puści sok) pozostawiamy na ogniu bez przykrycia, aby woda wyparowała. Gdy wszystko delikatnie zmięknie, wyłączamy i doprawiamy solą, a także odrobiną soku z cytryny.
W tak zwanym międzyczasie gotujemy na sypko ryż.
W kolejnym międzyczasie przyrządzamy sos – dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki, wchodzące w skład dressingu.
Myjemy paprykę, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy ją na kawałki.
Gdy wszystkie składniki będą już chłodne, przyrządzamy sałatkę: mieszamy pieczarki z dodatkami, pokrojoną paprykę oraz ryż, pietruszkę, rozgnieciony czosnek (ja przeciskałam przez praskę).
Sałatkę polewamy sosem z chlorellą i podajemy ją np. z chlebkami jaglanymi.
Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
W odpowiedzi na “Sałatka z supermocami – idealna na jesień”
chlebki jaglane? i to ma byc smaczne???