Chrupiące musli-batony znakomite do szkoły i pracy

Zrobiłam dziś chrupiące batony, które doskonale sprawdzą się jako pożywna przekąska w szkole czy też pracy. Energetyczne, sycące, bez sztucznych dodatków. Zapraszam do pieczenia, jednak krótkiego i nieskomplikowanego, czyli tak jak lubimy.

chrupiace-musli-batony-bez-cukru-dla-dzieci-zdrowe-przepis-2

Na co?

Na drugie śniadanie, na podwieczorek, na przegryzkę w szkole/ pracy. Tu znajdziesz więcej pomysłów na zdrowe przekąski.

Czego potrzebujesz?

Miski, piekarnika i blachy/formy wyłożonej papierem do pieczenia. Maksymalny wymiar foremki na podaną ilość składników: 25 x 20 cm.

chrupiace-musli-batony-bez-cukru-dla-dzieci-zdrowe-przepis-1

Składniki:

  • 1 szklanka płatków gryczanych (u mnie 85 g),
  • 1 garść migdałów (u mnie 35 g),
  • 2 łyżki siemienia lnianego (niemielonego, u mnie 25 g),
  • 0,5 szklanki słonecznika (u mnie 75 g),
  • 10 daktyli (świeżych lub suszonych – uprzednio namoczonych),
  • 5 suszonych śliwek (u mnie 35 g),
  • 1 duża, kopiasta łyżka oleju rzepakowego rafinowanego lub kokosowego oraz odrobina do wysmarowania papieru do pieczenia,
  • 1 duża, kopiasta łyżka masła orzechowego z orzechów ziemnych (najlepiej niesłodzonego i niesolonego, 100% orzechów),
  • 1 – 2 duże łyżki syropu daktylowego lub klonowego.

chrupiace-musli-batony-bez-cukru-dla-dzieci-zdrowe-przepis-4

Przygotowanie:

Migdały, daktyle i śliwki siekamy. Następnie mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to przy użyciu dłoni i ugniatać wszystko tak długo, jak będzie dobrze rozmieszane i zacznie się ze sobą kleić. Następnie wykładamy blaszkę/ foremkę papierem do pieczenia, smarujemy go odrobiną oleju kokosowego i wykładamy masę, ugniatając ją porządnie. Na koniec możemy „ciasto” wyrównać łyżką.

Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni (góra dół) przez ok. 20 minut. Tzn. Aż się zarumienią (nie spalą). :-) Kroimy i jemy po ostudzeniu.

chrupiace-musli-batony-bez-cukru-dla-dzieci-zdrowe-przepis-3

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

7 odpowiedzi na “Chrupiące musli-batony znakomite do szkoły i pracy”

Witaj! Jeśli zachowałaś wszystkie proporcje powinno być OK. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Ewentualnie może niedokładnie wszystko zostało wymieszane (podczas mieszania zaczyna się stopniowo coraz mocniej kleić)? Można spróbować też dosypać więcej siemienia lnianego lub suszonych owoców. Pozdrawiam!

Jeśli brakuje mi masła orzechowego (a do sklepu daleko!), to mogę je pominąć albo dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę?

Super blog! <3 Właśnie dodałam do mojej "listy czytelniczej" :D i pytanie od razu. Czym najlepiej mogę zastąpić płatki gryczane? Raczej nie przepadam za gryką, a na batony się napaliłam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *