Oto pasztet, który bardzo lubię robić zarówno na co dzień jak i od święta. Sprawdza się doskonale w swojej tradycyjnej roli, ale również do rozsmarowania na chlebie. Jest delikatny, bardzo wilgotny i aromatyczny.
Na co?
Do (nie)świątecznego menu, na śniadanie, do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy, a najbardziej sprawdza się u mnie jako zdrowa kolacja.
Czego potrzebujesz?
- Foremek. Z podanych ilości wychodzi mi jedna keksówka pasztetu, a do tego jeszcze kilka muffinek – pasztecików. Sprawdzą się także prostokątne lub kwadratowe, niższe foremki. Do tego przyda się piekarnik i papier do pieczenia.
- Urządzenia wysokoobrotowego do rozdrobnienia surowych warzyw lub ewentualnie tarki do warzyw (tzw. duże oczka).
- Garnka.
Składniki:
- 3 niewielkie cebule (łącznie ok. 200 g),
- 100 g oliwy z oliwek,
- 5 małych marchewek (łącznie ok. 130 g),
- 1 mały korzeń pietruszki (35 g),
- 1 mały kawałek selera (70 g),
- 1 burak (u mnie 165 g),
- 3 średnie ziemniaki,
- 0,5 szklanki zielonej, suchej soczewicy (100 g; zerknij na moje przepisy z soczewicy),
- 1 szklanka płatków owsianych (u nas bezglutenowe – 70 g),
- 5 szt. suszonych pomidorów (40 g),
- 1,5 szklanki wody,
- zioła i przyprawy: czubryca (cząber + sól + natka pietruszki + czosnek), curry, bazylia, lubczyk, garść posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie sól.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy drobno i szklimy w oliwie z oliwek.
Marchew, seler, korzeń pietruszki i buraka obieramy, myjemy i rozdrabniamy w urządzeniu lub trzemy na tarce. Zalewamy wodą, dodajemy cebulę, dorzucamy soczewicę i gotujemy przez niecałe 15 minut. Im więcej wody tym bardziej wilgotny będzie pasztet. Jeśli chcę, aby służył nam głównie jako „pasztet na chleb” i łatwo się rozsmarowywał to daję więcej wody (nawet 2 szklanki). Jeśli chcę, aby był bardziej suchy to daję mniej wody. W trakcie gotowania na niewielkim ogniu należy wszystko mieszać, aby nie przywierało.
W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki.
Po ostygnięciu wszystko ze sobą miksujemy: ostudzone i ugotowane warzywa, ziemniaki i płatki owsiane, a także solidną ilość ziół i przypraw (włącznie z dużą ilością natki pietruszki) oraz suszone pomidory. Ja nie miksuję nigdy na gładką masę, bo lubię wyczuwalne grudki.
Masę nakładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Można go delikatnie wysmarować tłuszczem. Papier jest zbędny jeśli mamy foremki silikonowe.
Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra – dół) przez ok. 50 minut.
Kroimy po całkowitym ostudzeniu, podajemy z pieczywem lub jak kto woli. Smacznego. :-)
32 odpowiedzi na “Pasztet warzywny na co dzień i od święta”
Płatki owsiane maja byc suche czy ugotowane??
suche :-)
100 g oliwy- do smażenia cebuli tak dużo czy dodać i zmiksować z pasztetem?
Margot, tam są aż trzy cebule więc nie wychodzi aż tak dużo. Oczywiście możesz użyć mniej jeśli to dla Ciebie za dużo.
czy ten pasztet mogę upiec w mufinkowych silikonowych foremkach ???? I jak myślisz ile czasu w piekarniku tyle samo czy mniej ????
Możesz. Z czasem nie pomogę. Wszystko zależy od piekarnika i grubości silikonu. Po prostu sprawdzaj. Kontrolnie zawsze można jeden pasztecik zjeść :D
Pasztet stał się „moim” pasztetem :) ! Jest bardzo smaczny i bardzo prosty. Smakuje wszystkim moim bliskim ludziom i nie tylko ludziom. Dziękuję Aga za przepis. Pozdrawiam, Iwona.
Odzdrawiam Iwona. :) Nie tylko ludziom?? :D
Pani Agnieszko, pasztet wyszedł idealnie i jest przepyszny! :) Ciekawi mnie dlaczego ziemniaki gotujemy osobno, a nie z resztą warzyw? I dlaczego czekamy z miksowaniem, aż wszystko ostygnie? Serdecznie pozdrawiam!
Cieszę się, że smakuje. Gdy wszystko jest zimne, gęstnieje. Co do ziemniaków to ja zawsze wykorzystuję ziemniaki z poprzedniego dnia, z obiadu. Jak najbardziej możesz razem ugotować – o ile akurat czas gotowania będzie adekwatny.
A soczewice trzeba wczesniej ugotowac czy dodac sucha? Zauwazylam ze wystepuje w skladnikach a nie ma nic w opisie.
Jest w opisie. :) Cyt. „Marchew, seler, korzeń pietruszki i buraka obieramy, myjemy i rozdrabniamy w urządzeniu lub trzemy na tarce. Zalewamy wodą, dodajemy cebulę, dorzucamy soczewicę i gotujemy przez niecałe 15 minut.”
Dzięki, tego właśnie szukałam
A czy można mrozić?
Tak średnio to widzę. Może być później za wilgotny.
Robiłam ten pasztet juz kilka razy. Moj miesożerny narzeczony zachwycony nie mogł wyjsc z podziwu ze to wege przepis :) Traafione w punkt, uwielbiam!
Bez ziemniaka sie uda? Albo co zamiast? Moja weganska dieta jest i tak okrojona z niektorych warzyw i owocow :(
Trzeba wtedy dodać jakiś składnik, który doda „lepkości”. Skrobia ziemniaczana ma to do siebie, że trzyma wszystko w kupie. :)
Czy zamiast zielonej soczewicy może być czerwona lub żółta?
Może tylko skróciłabym wtedy czas jej gotowania.
Wczoraj zrobiłam pasztet, dziś spróbowałam na śniadanie. PYCHA! Świetny przepis, pasztet jest pożywny i aromatyczny :).
Cieszę się! Na zdrowie :)
Czy mozna uzyć czerwonej soczewicy
Tak, można. Minimalnie skróć tylko czas jej gotowania. Szybciej się gotuje niż zielona.
Dzień dobry pasztet wyszedł przepyszny i chciałabym się dowiedzieć jaka jest jego wartość kaloryczna w 100g na przykład?
Cieszę się, że smakuje. Ja kalorii nie liczę, więc w razie potrzeby trzeba samodzielnie. :)
Dzisiaj zrobiłam ten pasztet. Wyszedł pyszny. Jak długo go w lodówce można trzymać?
Myślę, że najlepiej do 2-3 dni. Smacznego!
Czy pasztet po wyjęciu z piekarnika jest od razu „zwarty”? Czy gęstnieje w trakcie studzenia? Mam wrażenie, że wyszedł za „rzadki”? :c
Mój gęstniał w trakcie stygnięcia.
Czy suszone pomidory z oliwy czy lepiej suche suszone dać?
Wedle uznania. Takie suszone, nie w oleju, warto wcześniej namoczyć na jakiś czas, żeby zmiękły.