Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyświąteczniezdrowe słodkości

Świąteczne ciastka piernikowe – dla tych, którzy nie zdążą z piernikami

Dziś ciastka o piernikowym aromacie z dedykacją dla tych, którzy nie zdążą już upiec tradycyjnych pierników. Można je zrobić w formie zwykłych ciasteczek lub nawet powycinać foremkami określone kształty (po upieczeniu). Pachną jak pierniki i smakują (prawie) jak pierniki. Nie zawierają cukru, spulchniaczy, glutenu i nabiału. Za to obfitują w wartościowe składniki. Trzeba jeszcze reklamować? ;-)

ciastka-piernikowe-pierniki-bez-cukru-bez-glutenu-przepis-z-chlorella-8

Na co?

Na wigilijny czy też w ogóle świąteczny stół, ale także na pozaświąteczne łasuchowanie.

ciastka-piernikowe-pierniki-bez-cukru-bez-glutenu-przepis-z-chlorella-9

Czego potrzebujesz?

Blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, ew. młynka do mielenia, ew. robota do rozrobienia ciasta (niekoniecznie – można ręcznie), blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

ciastka-piernikowe-pierniki-bez-cukru-bez-glutenu-przepis-z-chlorella-5

Składniki:

  • 1 szklanka słonecznika (120 g),
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (160 g),
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (70 g),
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego, 200 g),
  • 3 łyżki niemielonego siemienia lnianego (45 g),
  • 1 kopiasta łyżeczka chlorelli w proszku (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • 60 g syropu daktylowego (lub więcej jeśli lubisz słodkie),
  • 1 mała łyżeczka kakao lub karobu,
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do pierników (da to delikatnie piernikowy posmak, oczywiście można dodać więcej).

ciastka-piernikowe-pierniki-bez-cukru-bez-glutenu-przepis-z-chlorella-7

Przygotowanie:

Kaszę, słonecznik i len mielimy na mąkę. Mieszamy ją z przyprawą do piernika. Dodajemy wszystkie inne składniki i mieszamy/ wyrabiamy masę (robotem/ blenderem lub ręcznie).

Formujemy ciasteczka w dłoniach (jeśli się kleją można zwilżyć dłonie wodą) i układamy na papierze do pieczenia, lekko wysmarowanym tłuszczem kokosowym. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczek można wyciąć kształty foremkami, ale nie trzeba oczywiście. Zależy, czy macie choć trochę czasu.

ciastka-piernikowe-pierniki-bez-cukru-bez-glutenu-przepis-z-chlorella-1

ciastka-piernikowe-pierniki-bez-cukru-bez-glutenu-przepis-z-chlorella-6

A pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (góra-dół). Odwracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 3 minuty. Najprostsze „pierniki” świata, ot co! :-)

ciastka-piernikowe-pierniki-bez-cukru-bez-glutenu-przepis-z-chlorella-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

6 komentarzy do “Świąteczne ciastka piernikowe – dla tych, którzy nie zdążą z piernikami”

      1. Ok, dziękuję przetestuję, mam nadzieję, że nie twardnieją jak tradycyjne pierniki i będą ok po 2-3 dniach od pieczenia? :)
        A czy duży wpływ na ciastka będzie miała zamiana mleka ryżowego na krowie lub na wodę?

        1. Nie, nie twardnieją jak pierniki, ale niestety nie wiem jakie będą po 3 dniach. Maksymalnie 2 dni moje dają radę przeżyć. Znikają w czeluściach jam ustnych bardzo szybko. ;)

        2. ok, najwyżej zrobimy znów jak braknie ;) a co z tym mlekiem, wodą? Zastanawiam się czy uda mi się bez robienia mleka ryżowego ;)

        3. Najlepszą opcją byłoby kupienie mleka ryżowego bez dodatku cukru. Można użyć dowolnego mleka roślinnego, ale ryżowe ma ten plus, że samo w sobie jest słodkie więc pełni rolę substancji słodzącej. Z krowim nie mam zupełnie doświadczeń. Kiedy kiedyś je piłam to trzymałam się z dala od kuchni więc nie wiem na ile nadaje się do wypieków. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...