Sałatka lekka, a sycąca i pyszna. Znakomity pomysł na odpoczynek po nieco bardziej obfitym i cięższym jedzeniu podczas przerwy świąteczno-noworocznej. Nadaje się świetnie na imprezę, szybką kolację lub po prostu na wilczy apetyt. Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.
Na co?
Na lekki posiłek (zdrowe śniadanie, kolacja, spotkanie z rodziną i przyjaciółmi).
Czego potrzebujesz?
Niczego specjalnego. :-)
Składniki:
- 15 g nasion chia,
- 8 łyżek wody,
- 1 łyżeczka chlorelli, która jest tu składnikiem smakowo kluczowym (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
- 5 – 6 łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (suszone pomidory zmiksowane z niewielką ilością oliwy z oliwek),
- 1 ząbek czosnku,
- 3 małe, surowe pomidory,
- niewielki kawałek surowego ogórka,
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g),
- sól.
Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy wodą (w temperaturze pokojowej) i odstawiamy na 20 – 30 minut. Nasiona chia wchłoną wodę i powstanie „galaretka”.
Mieszamy wszystkie składniki: nasiona chia, pastę z suszonych pomidorów, pokrojony ząbek czosnku, wyciśnięte z soku i pokrojone pomidory (sok wyciskamy w dłoniach)*, pokrojonego w kosteczkę surowego ogórka, zgniecione w dłoniach tofu, chlorellę i sól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu z pieczywem lub „piramidkami” zbożowymi (u nas bezglutenowe) lub przechowujemy w lodówce.
* Pomidory można wycisnąć gdyż ich sok może sprawić, że sałatka stanie się za bardzo płynna w swojej konsystencji. Szczególnie jeśli chcemy ją przechowywać i nie jemy od razu (sok można użyć do jakiegokolwiek innego dania). Jeśli nie lubisz skórek pomidorów, to można pomidory wcześniej sparzyć i obrać.
Spodobał Ci się ten przepis? Tu znajdziesz więcej pomysłów na pyszne i zdrowe przekąski na imprezę.
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.