Sycący chlebek bananowy – na głód w plenerze, pracy i szkole

Jeśli szukacie pomysłu na coś sycącego do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę, to oto szybki pomysł. Chlebek bananowy, zwarty, solidny, sycący, a do tego pysznie bananowy. Możecie go zjeść z musem ze świeżych owoców albo z domowymi powidłami.

sycacy-chlebek-bananowy-weganski-przepis-1

Na co?

Na drugie śniadanie, na przegryzkę, na podwieczorek, do zabrania ze sobą do szkoły czy też pracy.

sycacy-chlebek-bananowy-weganski-przepis-10

Czego potrzebujesz?

Młynka do zmielenia siemienia lnianego, a także urządzenia wysokoobrotowego/robota do wyrobienia ciasta.

sycacy-chlebek-bananowy-weganski-przepis-2

Składniki:

  • 3 – 4 banany (350 g),
  • 5 łyżek siemienia lnianego,
  • 25 g syropu daktylowego (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta),
  • 280 g mąki kukurydzianej,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
  • 100 g napoju roślinnego z wapniem (u mnie sojowy, przy 100 g mleka chlebek wychodzi zwarty i „chlebowy” – oczywiście możesz samodzielnie regulować ilość płynu),
  • szczypta soli.

sycacy-chlebek-bananowy-weganski-przepis-5

Przygotowanie:

Siemię lniane mielimy.

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie.

Ciasto wykładamy do płaskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam takiej niskiej, prostokątnej (25 x 20 cm).

Jabłko obieramy i kroimy, a kawałki jabłka umieszczamy w cieście.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 45 minut (grzanie dolne).

sycacy-chlebek-bananowy-weganski-przepis-8

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 odpowiedzi na “Sycący chlebek bananowy – na głód w plenerze, pracy i szkole”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *