Macie zdecydowanie za mało czasu i wciąż prosicie o przepisy śniadaniowe, które można przygotować poprzedniego dnia. Oto więc i ona: owsianka w słoiku na wynos – owocowa i kolorowa. Zerknij też na moje pozostałe przepisy na owsiankę.
Na co?
Taka owsianka w słoiku nada się na pyszne i owocowe zdrowe śniadanie, które doda nam energii.
Czego potrzebujesz?
Aby zrobić taką owsiankę w słoiku potrzebujesz blendera. I słoika oczywiście. Może być jakiś większy słoik po maśle orzechowym lub nie. ;-) Do rozdrobnienia pistacji przyda się np. moździerz, młynek etc.
Owsianka w słoiku – składniki:
- płatki owsiane (ilość zależna od wielkości słoika, u nas bezglutenowe),
- 1 – 2 łyżeczki nasion chia,
- 0,5 garści rodzynek,
- napój roślinny z wapniem (ilość zależna od wielkości słoika),
- mrożone truskawki (ilość zależna od wielkości słoika, u mnie ok. 215 g),
- 1 banan,
- 5 – 10 g niesiarkowanych wiórków kokosowych,
- pół garści rozdrobnionych pistacji.
Owsianka w słoiku – przygotowanie:
Wsypujemy taką ilość suchych płatków owsianych do słoika, aby objętościowo zajęły 1/4 naczynia. Dodajemy rodzynki i nasiona chia. Zalewamy wszystko napojem roślinnym do połowy wysokości słoika i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut (co 15 minut dobrze jest zamieszać).
Miksujemy mrożone truskawki z bananem na „sorbet” i następnie mieszamy go z wiórkami kokosowymi. Całość umieszczamy w słoiku. Posypujemy np. rozdrobnionymi w moździerzu pistacjami. Zamykamy słoik, wkładamy go do lodówki, a następnego dnia delektujemy się pysznym śniadaniem, kiedy tylko pozwoli nam czas. :-)
A tu znajdziesz jeszcze inne zdrowe przekąski.
Tu znajdziesz inne pomysły na zdrowe bezglutenowe śniadanie.
6 odpowiedzi na “Owsianka w słoiku na wynos – owocowa i kolorowa”
Zimne śniadanie… brrr, chyba na podwieczorek prędzej :)
U nas było cieplutko. :-) W lecie uwielbiam.
A jakaś inna propozycjs mieszanki, którą można odstawić do lodówki lub zalać wrzątkiem rano? :)
Można kombinować z różnymi składnikami, dowolnie zmieniać owoce, rodzaj mleka roślinnego, dodawać różne bakalie orzechy. Płatki owsiane są świetne, ale nieraz robię takie coś też z płatkami teff czy wcześniej ugotowaną kaszą jaglaną, płatkami jaglanymi etc.
mogę skopiować Twój przepis i zdjęcia do strony internetowej do szkoły?
Nie, nie wyrażam zgody na kopiowanie treści i zdjęć.