Dziś wspaniałe spaghetti, które (mam nadzieję) urzeknie Was nie tylko smakiem, kolorem, ale także składnikami. Rukola, wcześniej znana jako rukiew siewna, należy do warzyw kapustnych, co czyni ją bardzo istotnym elementem diety. Nie tylko ze względu na obecność witamin i minerałów, ale również na profilaktykę antynowotworową.
Ja dziś postanowiłam dorzucić do niej pestki dyni (źródło żelaza), czosnek i chlorellę. Mistrzowski obiad w zaledwie 15 minut, a więc po prostu: zdrowy fast food.
Na co?
Sprawdzi się jako szybki i odżywczy obiad lub zdrowa kolacja.
Czego potrzebujesz?
Blendera/ miksera. Jeśli twój sprzęt jest słaby to użyj do zmielenia pestek dyni młynka.
Składniki:
- 100 g pestek dyni,
- 125 g rukoli (1 opakowanie),
- 100 g dobrej jakości oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczeka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny (do smaku),
- odrobina syropu klonowego lub daktylowego (do smaku),
- zioła i przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie: zielona czubryca),
- makaron spaghetti (u nas bezglutenowy).
Przygotowanie:
Pestki dyni moczymy (najlepiej przez kilka godzin) i/lub przepłukujemy porządnie bieżącą wodą. Rozpoczynamy miksowanie składników pesto. Najpierw rozdrabniamy (mielimy/ miksujemy) pestki. Następne dodajemy oliwę, rukolę (uprzednio lekko przelewamy ją wrzątkiem), chlorellę, odrobinę soku z cytryny, czosnek, syrop klonowy i zioła oraz przyprawy. Wszystko blendujemy aż do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji.
Mieszamy z ciepłym, świeżo ugotowanym makaronem (w naszym przypadku bezglutenowym).
Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 – 3 osób.
Tu znajdziesz inne szybkie i zdrowe dania z makaronem.
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
W odpowiedzi na “Super spaghetti na super obiad w 15 minut”
Wspaniałe przepisy! jestem pochłonięta czytaniem….bedę próbowala wszystkich po kolei!!!