Lekkie danie fit czyli szparagi górą!

Dziś lekka i odżywcza propozycja obiadowa. Jak zawsze: nie wymaga ŻADNYCH umiejętności kulinarnych. Proste i szybkie danie. Nie wiem, czy też tak macie, ale jak pojawiają się w sprzedaży zielone szparagi, to ja tracę rozum.

Przepadam za szparagami. A że kocham zieleń i na wiosnę potrzebuję jej jeszcze więcej, to na dzisiejszy obiad wyszło co wyszło. :-)

ryz-ze-szparagami-kielkami-chlorella-2

Na co?

Danie to doskonały (bo szybki i nieskomplikowany) obiad. Oczywiście tak może wyglądać również zdrowa kolacja.

ryz-ze-szparagami-kielkami-chlorella-1

Czego potrzebujesz?

Przyda się wok i garnek do ugotowania ryżu.

ryz-ze-szparagami-kielkami-chlorella-7

Składniki:

  • 500 g szparagów zielonych,
  • 1 niewielka cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • 2 opakowania kiełków Stir Fry (2 x 150 g),
  • 2 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy z obniżoną zawartością soli),
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny  (u mnie przyprawa na bazie suszonych warzyw, czosnku i cebuli),
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • ryż (u mnie nieoczyszczony basmati; koniecznie zerknij na moje pozostałe dania z ryżem),
  • olej rzepakowy rafinowany lub oliwa,
  • odrobina soku z cytryny,
  • ok. 1 szklanka wody,
  • ulubione zioła i przyprawy (u mnie mieszanka ziół z kozieradką).

ryz-ze-szparagami-kielkami-chlorella-3

Przygotowanie:

Ryż dokładnie płuczemy i gotujemy na sypko zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Obieramy i drobno kroimy cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Dusimy je na wodzie wymieszanej z olejem.

Szparagi dokładnie myjemy, usuwamy twarde końcówki, kroimy w kawałki i dorzucamy do uduszonej cebuli i czosnku. Podsmażamy ok. 3 minuty.  Dodajemy 1 łyżkę suszonej włoszczyzny, odrobinę soku z cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Dodajemy przepłukane kiełki, wodę, ulubione zioła i przyprawy, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

Po 5 minutach zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na ogniu przez ok. 5 minut tak, aby większość wody wyparowała. Jakieś 2 minuty przed końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Tuż po zdjęciu z ognia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i chlorellę. Dokładnie mieszamy i podajemy z ryżem.

ryz-ze-szparagami-kielkami-chlorella-4

Zerknij na pozostałe lekkie obiady wegetariańskie.

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *