Dziś lekka i odżywcza propozycja obiadowa. Jak zawsze: nie wymaga ŻADNYCH umiejętności kulinarnych. Proste i szybkie danie. Nie wiem, czy też tak macie, ale jak pojawiają się w sprzedaży zielone szparagi, to ja tracę rozum.
Przepadam za szparagami. A że kocham zieleń i na wiosnę potrzebuję jej jeszcze więcej, to na dzisiejszy obiad wyszło co wyszło. :-)
Na co?
Danie to doskonały (bo szybki i nieskomplikowany) obiad. Oczywiście tak może wyglądać również zdrowa kolacja.
Czego potrzebujesz?
Przyda się wok i garnek do ugotowania ryżu.
Składniki:
- 500 g szparagów zielonych,
- 1 niewielka cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
- 2 opakowania kiełków Stir Fry (2 x 150 g),
- 2 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy z obniżoną zawartością soli),
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny (u mnie przyprawa na bazie suszonych warzyw, czosnku i cebuli),
- 1 pęczek natki pietruszki,
- ryż (u mnie nieoczyszczony basmati; koniecznie zerknij na moje pozostałe dania z ryżem),
- olej rzepakowy rafinowany lub oliwa,
- odrobina soku z cytryny,
- ok. 1 szklanka wody,
- ulubione zioła i przyprawy (u mnie mieszanka ziół z kozieradką).
Przygotowanie:
Ryż dokładnie płuczemy i gotujemy na sypko zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Obieramy i drobno kroimy cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Dusimy je na wodzie wymieszanej z olejem.
Szparagi dokładnie myjemy, usuwamy twarde końcówki, kroimy w kawałki i dorzucamy do uduszonej cebuli i czosnku. Podsmażamy ok. 3 minuty. Dodajemy 1 łyżkę suszonej włoszczyzny, odrobinę soku z cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Dodajemy przepłukane kiełki, wodę, ulubione zioła i przyprawy, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
Po 5 minutach zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na ogniu przez ok. 5 minut tak, aby większość wody wyparowała. Jakieś 2 minuty przed końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Tuż po zdjęciu z ognia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i chlorellę. Dokładnie mieszamy i podajemy z ryżem.
Zerknij na pozostałe lekkie obiady wegetariańskie.
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.