Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyresztki z tygodniazdrowe słodkości

Muffinki zamiast jaglanki

Dziś muffinki wykonane bez odrobiny mąki. Są słodkie, bardzo sycące i do tego znakomicie nadają się do wykorzystania ugotowanej kaszy jaglanej zalegającej w lodówce. Bardzo pożywne.

muffinki-zamiast-jaglanki-prosty-przepis-z-kasza-jaglana-6

Na co?

Oto pomysł na słodkie śniadanie. Takie przygotowane poprzedniego dnia, które zabierzecie ze sobą do pracy, szkoły, czy też na wyjazd.

muffinki-zamiast-jaglanki-prosty-przepis-z-kasza-jaglana-4

Czego potrzebujesz?

Blendera lub robota kuchennego lub innego urządzenia wysokoobrotowego, piekarnika, papilotek lub foremek do pieczenia.

muffinki-zamiast-jaglanki-prosty-przepis-z-kasza-jaglana-1

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (220 g) – przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną,
  • 0,75 szklanki musu jabłkowego (150 g) [zobacz przepis],
  • 0,5 szklanki niesłodzonego mleka sojowego (100 g),
  • 4 duże łyżki syropu daktylowego (lub więcej – jeśli lubisz bardzo słodkie),
  • 2 szklanki płatków owsianych (140 g, u nas bezglutenowe),
  • 5 kopiastych łyżeczek masła orzechowego (niesłodzonego, z orzechów ziemnych),
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych (niesiarkowanych).

muffinki-zamiast-jaglanki-prosty-przepis-z-kasza-jaglana-3

Przygotowanie:

Blendujemy ze sobą składniki płynne (mus, mleko, syrop i masło), a następnie dodajemy również kaszę, płatki i wiórki. Wyrabiamy ciasto tak, aby składniki były dobrze wymieszane- najlepiej użyć robota.

Ciasto przekładamy do foremek lub papilotek. Jeśli nie są silikonowe to warto lekko wysmarować je tłuszczem, ponieważ ciasto może przywierać.

Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut (góra – dół). Jemy i wyjmujemy z papilotek/ foremek po całkowitym ostygnięciu. Muffinki są zwarte, sycące, o konsystencji „batonowej”.

Słodkości. :-)

muffinki-zamiast-jaglanki-prosty-przepis-z-kasza-jaglana-8

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

4 komentarzy do “Muffinki zamiast jaglanki”

  1. Czy syrop daktylowy można zastąpić ksylitolem? Jeśli tak, to ile wtedy ksylitolu nasypać?
    A drugie pytanie, czy można całkowicie pominąć masło orzechowe? Czy trzeba je wówczas czymś zastąpić?
    Dziękuję z góry za odpowiedzi.

    1. Aniu, ksylitolu sama nie używam więc za bardzo nie pomogę. Ksylitol stosuje się jak cukier (1:1). Trudno mi powiedzieć, jaka będzie konsystencja. Próbuj. :) Co do masła: można pominąć, ale dałabym jakieś. Może tahiny trochę? Żeby babeczki miały jakiś smak. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (24 głosów, średnia: 4,40 z 5)
Loading...