Muffinki zamiast jaglanki

Dziś muffinki wykonane bez odrobiny mąki. Są słodkie, bardzo sycące i do tego znakomicie nadają się do wykorzystania ugotowanej kaszy jaglanej zalegającej w lodówce. Bardzo pożywne.

muffinki-zamiast-jaglanki-prosty-przepis-z-kasza-jaglana-6

Na co?

Oto pomysł na słodkie drugie śniadanie. Takie przygotowane poprzedniego dnia, które zabierzecie ze sobą do pracy, szkoły, czy też na wyjazd.

muffinki-zamiast-jaglanki-prosty-przepis-z-kasza-jaglana-4

Czego potrzebujesz?

Blendera lub robota kuchennego lub innego urządzenia wysokoobrotowego, piekarnika, papilotek lub foremek do pieczenia.

muffinki-zamiast-jaglanki-prosty-przepis-z-kasza-jaglana-1

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (220 g) – przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną,
  • 0,75 szklanki musu jabłkowego (150 g) [zobacz przepis],
  • 0,5 szklanki niesłodzonego napoju sojowego z wapniem (100 g),
  • 4 duże łyżki syropu daktylowego (lub więcej – jeśli lubisz bardzo słodkie),
  • 2 szklanki płatków owsianych (140 g, u nas bezglutenowe),
  • 5 kopiastych łyżeczek masła orzechowego (niesłodzonego, z orzechów ziemnych),
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych (niesiarkowanych).

muffinki-zamiast-jaglanki-prosty-przepis-z-kasza-jaglana-3

Przygotowanie:

Blendujemy ze sobą składniki płynne (mus, mleko, syrop i masło), a następnie dodajemy również kaszę, płatki i wiórki. Wyrabiamy ciasto tak, aby składniki były dobrze wymieszane- najlepiej użyć robota.

Ciasto przekładamy do foremek lub papilotek. Jeśli nie są silikonowe to warto lekko wysmarować je tłuszczem, ponieważ ciasto może przywierać.

Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut (góra – dół). Jemy i wyjmujemy z papilotek/foremek po całkowitym ostygnięciu. Muffinki są zwarte, sycące, o konsystencji „batonowej”.

Słodkości. :-)

muffinki-zamiast-jaglanki-prosty-przepis-z-kasza-jaglana-8

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

12 odpowiedzi na “Muffinki zamiast jaglanki”

Czy syrop daktylowy można zastąpić ksylitolem? Jeśli tak, to ile wtedy ksylitolu nasypać?
A drugie pytanie, czy można całkowicie pominąć masło orzechowe? Czy trzeba je wówczas czymś zastąpić?
Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Aniu, ksylitolu sama nie używam więc za bardzo nie pomogę. Ksylitol stosuje się jak cukier (1:1). Trudno mi powiedzieć, jaka będzie konsystencja. Próbuj. :) Co do masła: można pominąć, ale dałabym jakieś. Może tahiny trochę? Żeby babeczki miały jakiś smak. ;)

Nigdy nie używałam mleka sojowego. Mam pytanie w związku z tym. Jakiego mleka Pani używa. Poszukałam w internecie i okazało się, że to są napoje sojowe (czy to jest to samo co mleko?), a poza tym skład jest raczej nieciekawy. Dzięki za pomoc:)

Beato, ja dbam o to, żeby mleko sojowe (inaczej napój) było z dodatkiem wapnia (zwykle jest tam też witamina B12 i D), oraz żeby nie zawierało cukru. To podstawa. Ponieważ ja nie mogę dodatkowo jeść glutenu to szukam mlek z oznaczeniem bezglutenowości.

Czy ciasto powinno być bardzo gęste? Dałam jedną szklankę kaszy jaglanej i 4 łyżki masła orzechowego a i tak ciasto nakładała do muffinek pomagając sobie palcem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *