W wiadomościach, które od Was otrzymuję cały czas czytam o jednym i tym samym problemie w kontekście odżywiania. Tym problemem jest czas. Bo wszyscy nie mamy CZASU. To się zapewne szybko nie zmieni, ale można wypracować sobie organizację, która w końcu stanie się dla nas rutynowym działaniem. Dziś zatem przepis banalny, prosty, niewymagający (ani kulinarnie ani składnikowo), ale cóż…
Muszę się Wam przyznać, że nasza kuchnia jest w większości przypadków właśnie aż tak prosta, banalna i niewyszukana. I dobrze nam z tym. Ponadto uwielbiam proste i szybkie dania z ryżem.
Na co?
To przepis znakomity na pierwsze lub drugie śniadanie lub na podwieczorek. Tu znajdziesz inne pomysły na zdrowe bezglutenowe śniadanie.
Czego potrzebujesz?
Garnka (do ugotowania ryżu), ew. patelni do podgrzania.
Składniki:
- dowolna, preferowana ilość ryżu (najlepiej nieoczyszczonego, u nas był naturalny długoziarnisty ryż Basmati),
- mus jabłkowy [zobacz przepis],
- odrobina syropu daktylowego,
- kilka migdałów.
Przygotowanie:
Ugotuj ryż poprzedniego dnia, a rano będziesz potrzebować zaledwie kilku minut, aby podgrzać go na patelni z odrobiną wody. Ryż możesz podgrzać od razu z musem owocowym, ale nie jest to konieczne.
Podgrzany ryż umieszczasz w miseczce, polewasz musem jabłkowym (jeśli nie został dodany wcześniej). Dodajesz migdały, dosłownie odrobinę syropu daktylowego i … gotowe.
Życzę smacznego i odrobinę czasu na śniadanie każdego dnia. Bo śniadanie musi być! :-)
Zerknij jeszcze koniecznie na mój wpis: co zamiast owsianki na śniadanie.
2 odpowiedzi na “Poranny ryż w 5 minut – naturalna słodycz na dobry początek dnia”
Uwielbiam śniadanie na słodko, gotuję ryż, mus mam swój z jabłek z własnej działki. Aga dzięki za przepis, taki niby prosty, ale sama na niego nie wpadłam. Pozdrawiam serdecznie Gosia:)
Cieszę się, że się przydał. Pozdrawiam :)