Uwielbiam proste, ale i aromatyczne dania. Dziś jedno z nich: znakomity farsz, który nadaje się do pieczarek, ale sprawdza się również świetnie w przypadku papryki. Spróbujcie, a na pewno się zakochacie. Pieczarki wychodzą idealne- nie surowe, ale solidne i nierozpadające się. A farsz zachwyca. To danie bogate odżywczo, sycące, a zawiera składniki, które są niezbędne w dobrze zbilansowanej diecie. To również idealny obiad na dwa dni.
Na co?
To świetny pomysł na proste i efektowne danie, smaczną i zdrową przystawkę, (romantyczną) kolację, a także na obiadowe danie dla osób dbających o zdrowie. Ta zdrowa kolacja zachwyci zarówno Ciebie jak i wszystkich domowników.
Czego potrzebujesz?
Piekarnika, blachy, garnka (do ugotowania soczewicy), sitka do przepłukania soczewicy, miski do wymieszania składników.
Składniki:
- 200 g suchej, zielonej soczewicy,
- bulion warzywny (najlepiej własnej produkcji) zamiast wody: do ugotowania soczewicy,
- 1 mała cebula,
- 1 mała główka cykorii,
- 1 kopiasta łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- ok. 13 dużych pieczarek „grillowych” (ja miałam 10 sztuk i użyłam jeszcze dwóch dużych papryk),
- 1 mały jogurt naturalny sojowy,
- zioła i przyprawy: zmielona kozieradka, lubczyk, sól,
- olej rzepakowy rafinowany lub oliwa.
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać bulionem warzywnym. Obrać i pokroić w kostkę cebulę i dorzucić ją do soczewicy Gotować ok. 20-25 minut. Soczewica musi się zrobić miękka i wchłonąć całą wodę.
Pieczarki obrać, usunąć ich nóżki, kapelusze porządnie umyć.
Cykorię umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Dodać chlorellę, zioła i przyprawy (lubczyku powinna być spora ilość), a także ugotowaną soczewicę. Wszystko dokładnie wymieszać.
W razie wykorzystania papryki usunąć gniazda nasienne.
Blachę wysmarować olejem. Układać pieczarki i paprykę na blaszce i wypełniać farszem. Dobrze go lekko docisnąć łyżką.
Piec w temperaturze 200 stopni (opcja góra – dół) przez ok. 20 minut.
Podawać polane jogurtem naturalnym sojowym. Smakować i cieszyć się posiłkiem. ;-)
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
2 odpowiedzi na “Dietetyczne pieczarki faszerowane soczewicą i nie tylko”
Hej, czy hloorella jest konieczna?
Można zrobić i bez.