Prostota jest najlepsza, najszybsza, najtańsza i najmniej problemowa. To już wszyscy wiemy. :-) Niemniej każde, nawet najprostsze danie, można urozmaicić. Dzisiejsze spaghetti jest, jak dla mnie, idealne. Miks kilku składników sprawił, że powstało proste, ale bardzo aromatyczne cudo.
Na co?
To danie to świetny pomysł na szybki i zdrowy obiad, ale sprawdzi się również jako (romantyczna) kolacja. Zerknij na moje pozostałe pomysły na szybki obiad bezglutenowy.
Czego potrzebujesz?
Przyda się wok, ale również garnek do ugotowania makaronu.
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie (sprawdź moje pozostałe przepisy z cukinią),
- 1 opakowanie kiełków stir-fry z roślin strączkowych (150 g),
- 1 większa cebula biała,
- 2 niewielkie pomidory malinowe,
- 1 niepełna garść kaparów (u mnie kapary w occie winnym),
- 5 kawałków suszonych pomidorów (u mnie w oleju),
- 1 pęczek natki pietruszki,
- olej rzepakowy lub oliwa (do zeszklenia cebuli),
- zioła i przyprawy: sól, garść świeżej bazylii, tymianek, majeranek,
- ok. 250 g suchego makaronu spaghetti (u mnie bezglutenowy).
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy drobno i szklimy w niewielkiej ilości oleju wymieszanego z wodą.
Cukinie dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie księżyce. Wrzucamy je do cebuli, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut.
W tzw. międzyczasie gotujemy makaron.
Dorzucamy uprzednio przelane wrzątkiem kiełki i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut.
Dorzucamy kapary, pokrojone suszone pomidory i świeże pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę). Pozostawiamy na ogniu (bez przykrycia). Po chwili dodajemy świeżą bazylię, tymianek i majeranek i czekamy aż sok z pomidorów stopniowo będzie wyparowywać.
Myjemy i siekamy natkę pietruszki. Dodajemy ją do reszty składników wraz z odcedzonym i przelanym zimną wodą makaronem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło (najlepiej nie żywiąc nadziei, że coś z tej porcji zostanie na jutro).
Z podanych ilości składników otrzymasz porcję dla 3 osób.
Tu znajdziesz inne szybkie i zdrowe dania z makaronem.
5 odpowiedzi na “Spaghetti z cukinią czyli moc aromatycznych dodatków”
Zrobiłam, pyszne! Dziękuję za przepis :)
I ja dziękuję za info! :-)
dzisiaj pierwszy raz trafiłam na Twojego bloga i już widzę, że zostanę tu na długo. znalazłam masę przepisów dla siebie i mojej rodziny :)
Można mrozić?
Makaron się za bardzo nie nadaje do mrożenia, ale cała reszta pewnie da radę. ;)