Opublikowano Kategorie: Artykuły

Co i jak kisić – oto jest pytanie!

Lubisz kiszoną kapustę, kiszone ogórki, tempeh? Ja uwielbiam, ale sama do tej pory nie zagłębiałam się w fermentację. Wiem, że to bez sensu, bo przecież fermentacja w zasadzie „robi się sama”, a i nie ogranicza się do znanego nam wszystkim kiszenia. Albo nie miałam jednak do tej pory wystarczająco dużo miejsca albo odpowiedniej temperatury albo nie wiedziałam po prostu jak zacząć. Zawsze był jakiś powód. I oto zaproszono mnie na warsztaty dotyczące fermentacji. Jak znalazł – pomyślałam! Spodziewajcie się niebawem moich relacji z własnych fermentacji, bo chyba załapałam bakcyla. A tymczasem kilka słów o świetnej książce, która jest wyjątkowym podręcznikiem dla każdego, kto chce fermentować – niezależnie od tego, czy dopiero zaczyna przygodę z tematem czy już ma w tym doświadczenie.

13521981_1554371614865833_3840187504367251617_n

Co, kto, gdzie i kiedy?

Premiera książki Sztuka fermentacji, której autorem jest Sandor Ellix Katz będzie miała miejsce już 29.06.2016. Aktualnie możecie ją nabyć w przedsprzedaży.

Sandor Ellix Katz od ponad 20 lat zgłębia tajniki fermentacji. Sam o sobie pisze, że jest „koneserem dobrego jedzenia i tradycji, który ma obsesję na punkcie fermentacji”. Myślę, że obsesja to dobre słowo, bo książka liczy aż 600 stron!

Publikacja zawiera niezbędne instrukcje, dzięki którym możesz poddać fermentacji:

  • owoce,
  • warzywa,
  • zioła,
  • rośliny strączkowe,
  • produkty zbożowe.

Katz pisze też o mięsie i nabiale, ale jak się zapewne domyślasz mnie to akurat nie interesuje. Niemniej dawka wiedzy jest imponująca!

13502115_1554370288199299_4402434624787601208_n

Zawartość Sztuki fermentacji

Myślę, że Sztukę fermentacji nie do końca można nazwać książką kulinarną, bo nie znajdziesz tam przepisów ze szczegółową listą składników. Poznasz za to wspaniałą ideę, jak najbardziej wpisującą się w popularny aktualnie nurt slow food. Autor zabiera nas z powrotem do korzeni, wyjaśnia sens i sposoby fermentacji i daje wskazówki, dzięki którym można stworzyć niepowtarzalne jakościowo i smakowo fermentowane potrawy. Wszystko to jest opatrzone kontekstem kulturowym, dzięki czemu książkę o fermentacji czyta się jak najlepszą powieść.

13450818_1554391338197194_7795704461863758386_n

Zanim zaczniemy naszą przygodę z tematem warto się do niej przygotować. Katz opisuje zatem korzyści płynące z fermentacji, typy fermentacji, niezbędne wyposażenie, ale proponuje nam również szerszy kontekst kulturowo-społeczny, co dla mnie jest niebywale ciekawe. Tak naprawdę produkty fermentacji pojawiają się w każdej tradycji kulinarnej. W dzisiejszym wyjałowionym i sterylnym świecie bardzo potrzebujemy tej praktycznej wiedzy i myślę, że Katz przekazuje ją w wyjątkowy sposób. I ośmiela bardzo skutecznie osoby, które mają jakiekolwiek wątpliwości, czy zacząć. Mnie ośmielił. Dziękuję! ;-)

13503041_1554389878197340_4595468024323838453_o

Zdjęcia pochodzą z fenomenalnych warsztatów prowadzonych przez Agatę Bielską, zorganizowanych przez Wydawnictwo Vivante. Więcej znajdziecie na Fanpage'u Robię dobry ferment.
13501609_1554388934864101_7553115194139130869_n

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (37 głosów, średnia: 4,50 z 5)
Loading...