Pasta z bobu czyli kolacja idealna

Moje dziecko tak skwitowało tę kolację: „Mamusiu, to jest kolacja idealna!”. Skoro idealna to idealna. :-) Grunt to odpowiednie podanie i chrupanie. To u mojej latorośli zawsze wywołuje pozytywne uczucia. A sama pasta? Mhm… Pyszna.

Uwielbiam bób i jest on dla mnie dodatkowym argumentem przemawiającym za kochaniem później wiosny i lata całym sercem. Choć bez bobu sezon letni też bym kochała. Za truskawki pewnie. ;-)

wegańska pasta na kanapki z bobu prosty przepis

Na co?

Taka pasta z bobu to świetny pomysł na danie śniadaniowe, ale sprawdzi się również jako przekąska dla gości. A najbardziej sprawdza mi się jako zdrowa kolacja.

wegańska pasta na kanapki z bobu prosty przepis wegański i bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania takiej pasty z bobu będziesz potrzebować: blendera i patelni.

wegańska pasta na kanapki z bobu prosty przepis bezglutenowy

Pasta z bobu – składniki:

  • 1 kg bobu (no dobra, niecały kilogram, bo trochę zjadłam podczas obierania),
  • pęczek szczypiorku z cebulkami,
  • 5 ząbków czosnku,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 4 płaskie łyżeczki gomasio (soli sezamowej, możesz kupić lub przygotować samodzielnie: podprażyć sezam i sól, a następnie ostudzić i utrzeć np. w moździerzu bądź zmielić np. w blenderze),
  • 3 łyżki sosu sojowego (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli),
  • 125 g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy),
  • oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie 2 garście słonecznika.

wegańska i bezglutenowa pasta na kanapki z bobu prosty przepis

Pasta z bobu – przygotowanie:

Ugotować bób. Ostudzić. Obrać. Nie podjadać za dużo w trakcie obierania. ;-)

Słonecznik należy podprażyć na suchej patelni, a następnie odstawić do ostygnięcia (można użyć niewielkiej ilości soli w trakcie prażenia).

Cebulki i czosnek pokroić drobno i smażyć na oliwie z oliwek do lekkiego zbrązowienia. Dodać pokrojony szczypior i gomasio. Wymieszać, chwilę pozostawić na patelni, a następnie odstawić do ostygnięcia.

Bób zblendować z sosem sojowym, jogurtem, podsmażonymi cebulastymi. Pod koniec dodać natkę pietruszki i blendować jeszcze chwilę.

Podawać z pieczywem, surowymi warzywami pokrojonymi w słupki. Ja uwielbiam z prażonym słonecznikiem.

Z podanych składników otrzymasz solidną porcję pasty dla 3 osób (w porywach do 4). Jest świetna również na następny dzień.

pasta na kanapki z bobem zdrowy przepis

Zerknij koniecznie na inne przepisy na zdrowe pasty do kanapek.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

5 odpowiedzi na “Pasta z bobu czyli kolacja idealna”

Pozwolę sobie podsunąć bardziej swojską nazwę na takie danka – pomastka. Bo przecież używana jest do pomaszczenia (pomazania) czegoś.

Rewelacyjna pasta. Ja zrobiłem ze zwykłym jagurtem i też wyszła bardzo dobra, częściej będzie gościć w naszym menu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *